07. maj 2024

Efter brud: Hvem må beholde vores fælles andelsbolig?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål direkte HER via vores spørgeformular eller send en mail til ekspert@boliga.dk  - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik

Min kæreste er gået fra mig, og vi har købt en andelsbolig sammen. Har hun retten til at bestemme, at hun vil købe mig ud? Eller er det ikke mest retfærdigt, at det er mig, som får lov til at købe hende ud, når det er hende, som ikke vil være sammen med mig mere? Jeg er ekstremt tilknyttet og afhængig af lejligheden, og det er mig der har stået for størstedelen af møbleringen.

/E

 

!: Kære E

Jeg lægger til grund, at I har købt andelsboligen sammen, og dermed ejer en lige stor andel hver. Forud for køb af både fast ejendom og andelsbolig, kan man med fordel udarbejde en samejeoverenskomst, der blandt andet regulere hvorledes ophøret af samejet skal foregå, i tilfælde hvor par går fra hinanden.

I den situation, hvor der ikke er indgået en samejeoverenskomst, skal I være enige om hvad der skal ske med andelsboligen, fx at den ene part køber den andens andel af andelsboligen. Såfremt I ikke kan opnå enighed om en løsning, må andelsboligen i sidste ende blive sat til salg, fx ved frivillig auktion ved fogedretten.

På baggrund af ovenstående, kan man ikke konstatere, at et udfald er mere retfærdigt end et andet.

Med venlig hilsen

Henrik Høpner

 

Stil dit eget boligspørgsmål HER