29. jan. 2014

Ligger din nye bolig i en forbuds-zone?



Er du ved at købe bolig i en af de såkaldte transportkorridorer?

Det kan du let og hurtigt tjekke ved hjælp af boligportalen Boliga.dk.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan huskøbere intetanende havde købt bolig i en af hovedstadsområdets transportkorridorer, hvor staten har reserveret arealer til mulige fremtidige veje, jernbaner og lignende.

Et hus, der er placeret i en transportkorridor, er belagt med restriktioner, som gør det praktisk taget umuligt at bygge nyt eller bygge om, da staten dermed ville skulle betale mere i erstatning ved en ekspropriation, og husejerne har svært ved at sælge igen uden at tabe stort på handlen.

Ejendomsmæglerne har ikke pligt til at til at oplyse huskøberne om transportkorridoren, som ikke er tinglyst eller fastsat i de kommunale lokalplaner, men ligger gemt på Miljøministeriets digitale kort, PlansystemDK.

Boliga.dk har udviklet et værktøj, hvor man kan se, om den bolig, man har tænkt sig at købe, ligger i et af de reserverede arealer.

Fremtidig trafik
Transportkorridoren er en statslig reservation af arealer, der har betydning for hele hovedstadsområdets udvikling.

Reservationen angår fremtidige strækningsanlæg, der kan blive behov for på længere sigt, men som ikke er kendt eller besluttet i detaljer endnu.

Hensigten bag korridorerne er at sikre passagemulighed for fremtidige trafik- og forsyningsanlæg på steder, hvor ny bebyggelse ellers ville kunne blive et problem. Derved kan staten betale mindre for at ekspropriere nyopførte huse og indgreb i bymiljø og landskab.

Se om din nye bolig ligger indenfor transportkorridoren på Boliga.dk's kortsøgning her - husk at vælge "transportkorridor" under menupunktet "tæt på" i højre side af skærmen.

Fakta: Disse kommuner er berørt af transportkorridoren

Allerød
Ballerup
Brøndby
Dragør
Egedal
Fredensborg
Helsingør
Hillerød
Hvidovre
Høje-Taastrup
Hørsholm
Ishøj
Tårnby
Vallensbæk
Greve
Køge
Lejre
Roskilde
Solrød