ANNONCØRINDHOLD
01. nov. 2017

Brug en professionel rådgiver til prisforhandlingen og spar mange tusinde kroner



Man siger, at boligkøb er den største enkeltstående investering, man som forbruger foretager sig i sit liv. Det er blevet gentaget igen og igen. Derfor er det paradoksalt, at der fortsat er mange boligkøbere, som tager chancen og "gør det selv".

I følelsernes vold

Når man er i gang med at købe bolig, så sker der hurtigt det, at følelserne tager over. Det sker stort set for alle. Man tænker på boligen konstant, man udarbejder alternative planløsninger, indretter børneværelser og køkken på papiret, man nærstuderer Google Maps for at se, hvordan nærmiljøet tager sig ud oppefra.

Problemet er bare at det er farligt, når følelserne får lov at spille en rolle i forbindelse med forhandlingen med mægler omkring pris, vilkår, betingelser. Det er farligt, fordi det mudrer ens klarsyn og medvirker til, at man risikerer at handle irrationelt. Sælger har nemlig en repræsentant i form af ejendomsmægleren. Han eller hun er dybt professionel og ved præcis, hvad der skal til, for at få overtaget og magten i forhandlingerne. Men boligkøberen har i mange tilfælde ikke en repræsentant på dette tidspunkt. Og det er her problemerne begynder.

Beløbsblindheden slår igennem

Samtidig med at følelserne får en dominerende rolle i forbindelse med dialogen og forhandlingerne, så træder et andet fænomen i karakter: beløbsblindhed. Som boligkøber sker der ofte det, at beløb som normalt bliver vurderet som meget store pludselig bliver reduceret til "småting". Argumenter som "Hvad betyder 50.000,- i det store hele, når man køber en bolig til 3 mio" begynder at lyde fornuftige.

Men lad os forklare, hvad 50.000,- betyder. Det betyder nemlig 50.000,-. Ret præcist. Hverken mere eller mindre.Det er nemt at forklare, men i praksis skrider forhandlingen fordi, boligkøberen på en eller anden måde formår at overbevise sig selv om, at det i det store hele ikke er alverden.

Rådgivningen købes for sent

Samtidig ses det i alt for mange handler, at boligkøberen først søger rådgivning, når der er enighed om købsaftalens grundlæggende indhold. På det tidspunkt skal handlen ind i en juridisk godkendelsesfase. Men rådgivningen skulle være søgt langt tidligere. For på dette tidspunkt er pris og grundlæggende vilkår allerede aftalt og nedfældet, og måske er det endt med ikke at være et særlig godt boligkøb? Det er nærmest umuligt, at efterforhandle en pris, når først man over for sælgers mægler har tilkendegivet, hvad man er villig til at betale. Det ender med garanti i hårknude.

Søg rådgivning i tide

I stedet for at kaste dig ud i det selv, bør du søge rådgivning i tide, hvis du er på udkig efter en bolig. Læs mere om prisforhandling, og hvad du fx kan forvente dig, hvis du vælger at lade en køberrådgiver håndtere din prisforhandling

Fakta:

Købersmægler er Danmarks førende uafhængige køberrådgivningsvirksomhed og rådgiver mere end 1.000 boligkøbere årligt. En af kerneydelserne er prisforhandling og optimering af vilkår ift boligkøb. Samtidig tilbydes besigtigelse af bolig samt håndtering af den juridiske godkendelse af handlen, udarbejdelse af skøde etc.