27. jun. 2016

Bunker-bolig: Her skal du bo, hvis invasionen kommer



I starten af 1940'erne husede de den tyske besættelsesmagt. I dag er de snarere en sjov detalje, som mæglerne kan smøre på salgsannoncen, når de forsøger at sælge et hus eller sommerhus.

Der er naturligvis tale om de bunkere, som tyske soldater brugte rundt omkring i Danmark under besættelsen fra 1940-1945 i forbindelse med Anden Verdenskrig. Det var angiveligt Hitlers idé, at de tyske tropper skulle benytte sig af bunkere, som oftest blev bygget af danske entreprenører.

I dag bliver bunkerne dog snarere brugt til opbevaring eller sågar som vinkælder, men der er intet til hinder for, at man kryber ned i de jernbeton-støbte skjulesteder, hvis invasionen mod forventning pludselig skulle blive en realitet.

Selvom regeringen i 2013 valgte at fjerne nogle bunkere af hensyn til badegæsters sikkerhed på strandene, så er der stadig masser af bunkere tilbage.

Boliga har kigget markedet igennem og fundet fem huse, hvor man får en bunker med i købet.

1. Dalen 48, Fanø
På Fanø ud for Danmarks vestkyst kan en potentiel køber få 92 kvadratmeter og en stor bunker skjult under en klit for 1.895.000 kroner.

Ifølge mægleren er bunkeren omkring 40 kvadratmeter, og den bliver i øjeblikket brugt som værksted og depot. Der er blandt andet installeret lys i bunkeren, og de mørkeræde behøver derfor ikke frygte at søge ly, hvis Fanø skulle blive invaderet af fjendtligsindede typer.

Du kan se boligen hos Boliga her.


Denne bunker er godt skjult under en klit, og man skal forcere en trædør for at komme ind og skjule sig. Foto: Nybolig Fanø

2. Bogensevej 108, Brenderup
Størstedelen af bunkerne i Danmark ligger langs vestkysten, men de gamle skjulesteder kan også findes andre steder i landet.

Eksempelvis i Brenderup på Fyn, hvor en villa på 298 kvadratmeter er flankeret af en bunker, som i dag bruges som værksted. Det koster  lige under to millioner kroner at få villa og bunker til fri afbenyttelse.

Du kan se boligen hos Boliga her.

bogensevej_108_580I Brenderuo bliver bunkeren i øjeblikket brugt som værksted. Foto: Fynbo Mæglerne

3. Stenbjerg 6, Hirtshals
I Vendsyssel finder man endnu et hus med en bunker i den lille by Hirtshals, der har lige omtrent 6.000 indbyggere. I dette tilfælde er der tale om en arkitekttegnet villa på 176 kvadratmeter.

Bunkeren er på ni kvadratmeter, og hvis ikke det er bunker nok for 4.595.000 kroner, så kan en kommende ejer  spadsere halvanden kilometer til Hirtshals Bunkermuseum.

Du kan se boligen hos Boliga her.


Bunkeren ligger godt skjult fra huset, men finder man den først, er der fri adgang. Foto: Hedegaard Madsen

4. Bækkebrovej 32, Tisvildeleje
Tisvildeleje er kendt som jetsettets nye foretrukne sommerferie-destination. Den nordsjællandske by kan dog byde på mere end blot sandstrand og dyr champagne. For eksempel et sommerhus med tilhørende bunker for 1.795.000 kroner.

Sommerhuset er 110 kvadratmeter, og ifølge mægleren bliver bunkeren primært brugt som kælder og opbevaringsrum. Den blev bygget under besættelsen i 1942.

Du kan se boligen hos Boliga her.

baekkebrovej_32_580
Til venstre i billedet kan man ane en træplade, der skjuler nedgangen til bunkeren. Foto: Danbolig Tisvildeleje

5. Sundet 17, Lønstrup
Udsigt til havet giver den største værdi til dette 72 kvadratmeter store sommerhus i Lønstrup i Nordjylland, men man skal ikke undervurdere den bunker, der også følger med i prisen. Desværre kan man ikke se havet fra bunkeren - til gengæld er den bygget til at kunne huse ti mennesker, hvis tyskerne mod forventning skulle vende tilbage.

Du kan se boligen hos Boliga her.

sundet_17_580
Bunkeren i Lønstrup er så godt skjult, at den ikke er til at finde på nogen af ejendomsmæglerens billeder. Foto: Thomas Risager