Nyhedsbrevet Bolignyt

Kan sælger gøres ansvarlig for rådden træterrasse?

Skrevet af Boliga.dk (28. november 2012)


...


Boligadvokat Henrik Høpner fra Advodan i Lyngby svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der godt gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik Høpner

Jeg købte et fritidshus i 2008 for 3.650 mio. kr..

En del af ejendommen er en 75 kvm. træterrasse, som på købstidspunktet kun var ca. tre år gammel.

Terrassen er nu syv år gammel. Den er - på grund af en tømrers udsagn - fejlkonstrueret og er nu så angrebet af råd, at den skal fjernes og erstattes af en ny til ca. 55.000 kr.

Der er udarbejdet tilstandsrapport og tegnet ejerskifteforsikring i forbindelse med handlen. Terrassen er imidlertid hverken omtalt i tilstandsrapporten eller i ejerskifteforsikringen.

Sælger ønsker overhovedet ikke at tale om problemet.

Spørgsmålet lyder derfor: Kan en sælger gøres ansvarlig, når skaden ikke er omfattet af ejerskifteforsikringen?

Gælder de gamle bestemmelser om sælgeransvar fortsat, når hverken tilstandsrapport eller forsikring omhandler emnet?

På forhånd tak for svar.

Med venlig hilsen

K

!: Kære K

Den situation, der er opstået, skal efter min opfattelse løses med udgangspunkt i de regler, der gælder for mangler ved fast ejendom.

En træterrasse, som du beskriver den, er nemlig slet ikke omfattet af tilstandsrapporten, og dermed naturligvis heller ikke af en ejerskifteforsikring.

Sælger er således ansvarlig efter dansk rets almindelige regler.

Der gælder således et forældelsesbegreb, der ultimativt betyder, at kravet vil være forældet efter 10 år fra købstidpunktet, men også tre år efter, du konstaterer skaden.

Da jeg formoder, det er noget, I har konstateret for nyligt, kan sælger godt være ansvarlig.

For at du skal få erstatning kræver det imidlertid, at sælger har handlet ansvarspådragende.

Hvis sælger har handlet i god tro, vil der formentlig ikke være noget at komme efter, idet omkostninger til udbedringer sat i forhold til den samlede købesum er for bagatelagtige i forhold til den procentuelle andel af købesummen.

Det kan tænkes, at den håndværker, der måske har udført arbejdet, kan være selvstændigt ansvarlig for arbejdet.

Jeg foreslår, I tager kontakt til sælger og afkræver ham et svar.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik Høpner,

Jeg har udlejet min lejlighed som nyistandsat og møbleret, og i §11 står der, at lejligheden ved fraflytning skal afleveres nyistandsat.

Lejer mener imidlertid ikke, at det er hans ansvar at flytte møblerne, så håndværkerne kan komme til at male væggene og slibe og lakere gulve, da det er mine møbler.

Jeg mener, at det er hans ansvar at rydde lejligheden for møbler, så håndværkerne kan komme til, da han jo så længe han bor der også har ansvar for møbler og andet inventar.

Hvem har ret?

Med venlig hilsen
A


!: Kære A

Svaret er meget enkelt.

Når lejer skal aflevere det lejede nyistandsat, er det naturligvis lejers ansvar at fjerne de møbler, der er nødvendige for at arbejdet kan udføres.

Mvh
Henrik Høpner

Den version af browseren Internet Explorer du bruger er forældet. Den har kendte sikkerhedshuller og ulemper og begrænsede funktioner. Vi opfordrer dig derfor til at opgradere til en nyere moderne browser. Du kan opgradere din browser ved at klikke her.