Nyhedsbrevet Bolignyt

Vi kan se naboerne ligge i sofaen hver aften. Hvad gør vi?

Skrevet af Boliga.dk (9. januar 2013)


...


Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Vi har fået ny nabo, der har bygget en overetage og tagterrasse med et stort vinduesparti.

Det har så ødelagt vores to vinduer i køkkenet, så vi kan se på hinanden, når vi laver mad eller sidder og spiser ved bordet.

Og vi kan så se dem ligge i sofaen hver aften.

Vi syntes, det var okay i sommers, da de rullede vinduet for på grund af solen, men nu er den tid ovre.

Der ligger en fællesvej imellem husene, og deres hus ligger ca. fem meter inde på deres grund.

Er der noget, jeg kan gøre? Jeg snakker desværre ikke med dem.

mvh
M


!: Hej M

I første omgang vil jeg foreslå, at du på kommunens tekniske forvaltning undersøger, hvorvidt der er givet byggetilladelse til ombygningen.

Der kan være forskel på det, der er ansøgt om og det, der er blevet bygget.

Når du skriver, at der både er en vej og hos naboen fem meter fra bygning til skel, er der formodentlig ikke tale om byggeri, som ligger for tæt på vejen, men der kan naturligvis være lokale regler, der gælder, som kræver større afstand.

Derudover kan der være en overskridelse af et højdegrænseplan, hvis man har bygget for højt i forhold til skel og naboer.

Er byggeriet lovligt, kan der være tale om, at den såkaldt naboretlige tålegrænse er overskredet, men det er meget sjældent, at et lovligt bygget byggeri bliver erklæret omfattet af denne grænse.

Alternativt kunne I jo overveje rent faktisk at tale med naboen. Det kunne jo tænkes, at de ikke var klar over, at du havde indkig til dem, når de sidder i sofaen.

Måtte der være situationer, hvor der er tale om egentlig blufærdighedskrænkelse, kan du anmelde dette forhold til politiet.

Mvh

Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

I forbindelse med en vandskade fra min nabo (registreret første gang i 2009) på grund af misvedligeholdt badeværelse, skal der nu bankes puds af en væg samt åbnes gulv i min lejlighed, da der er mistanke om, at der kan være råd i bjælkelaget.

Hvordan skal jeg forholde mig til, at naboen skal have håndværkere ind i min lejlighed?

Kan jeg opstille krav om, at jeg vil genhuses i perioden, hvor de arbejder i min lejlighed?

Min kæreste og jeg har en lille hund, som er alene hjemme, når vi er på arbejde. Vi mener ikke, at den skal være i lejligheden, når der er håndværkere.

Jeg ser frem til at høre fra dig.

Mvh B

!: Hej B

Der er ingen tvivl om, at du er forpligtet til at give adgang til, at reparationerne kan udføres - med mindre det på anden måde kan lade sig gøre uden at komme ind i din lejlighed.

På den anden side skal det naturligvis også ske med behørig hensyntagen til din dagligdag.

Med hensyn til spørgsmål om genhusning kræver det, at din lejlighed er ubeboelig.

Er du afskåret fra at bruge dit badeværelse, vil du formodentlig have krav på genhusning.

Med hensyn til spørgsmålet om jeres hund kan det muligvis komme på tale, at hunden skal passes i en kennel, med mindre I kan finde en anden løsning på det.

Hvis I har mulighed for det, er det naturligvis en god idé at være hjemme. Muligheden kunne være, at I fik betalt et par fridage i stedet.

En anden løsning kunne være, at I aftaler, at I får et par dages ferie, kro-ophold eller lignende.

Mvh
Henrik Høpner

Den version af browseren Internet Explorer du bruger er forældet. Den har kendte sikkerhedshuller og ulemper og begrænsede funktioner. Vi opfordrer dig derfor til at opgradere til en nyere moderne browser. Du kan opgradere din browser ved at klikke her.