08. okt. 2014

Kan foreningen smide mig ud af min andelslejlighed?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg står i den situation, at jeg har købt en gammel faldefærdig andelslejlighed, som jeg selvfølgelig har valgt at renovere.

I takt med renoveringen fandt vi ud af, at der i rørene var meget rust, og jeg havde derfor intet tryk på vandet i mit køkken.

Vi havde en autoriseret VVS'er ude for at se på det, da han samtidig skulle fjerne gasmåleren og de tilhørende rør, hvilket der af foreningen var givet lov til.

Han foreslår så, at vi blot kan flytte rørene, så vandet kommer fra badeværelset i stedet, da dette støder op til køkkenet.

Vi har altså valg at fjerne de gamle rustne - og muligvis sundhedsskadelige rør - for at erstatte dem med en midlertidig løsning, indtil rørene i ejendommen bliver skiftet. Herudover har vi fået trukket nye ledninger i hele lejligheden.

Der sker dog det, at et af rørene springer og forårsager en vandskade hos min nabo. Dette vil selvfølgelig blive dækket af VVS'erens forsikring.

Men foreningen siger, at de vil smide mig ud af foreningen, da der ikke har været søgt de rette tilladelser.

Det skal hertil siges, at foreningen har en ualmindeligt dårlig økonomi. Vi har renoveret for godt og vel 50.000 kr.

Har foreningen hold i, at de kan smide mig på gaden? Og i så fald: Vil jeg blive købt ud af min andel, og hvordan med de forbedringer vi har lavet?

Mvh
M


!: Hej M

Jeg forudsætter, at de reparationer, den autoriserede VVS'er har udført, er lovlige. Ellers er der heller ikke nogen grund til at benytte en autoriseret VVS'er.

Det lyder til, at der er tale om installationer, du selv skal vedligeholde, nemlig installationer inde i lejligheden.

Når der så beklageligvis sker en rørskade, er det min vurdering, at det ikke er noget, du har ansvar for, og at skaden i øvrigt bliver dækket af VVS'erens forsikring.

Der er næppe tvivl om, at du ville have fået tilladelsen til det, hvis din VVS'er havde ansøgt om det.

Derfor forestår beslutningen om eksklusion meget besynderlig.

Alt afhængig af vedtægternes formulering kan du måske få indbragt spørgsmålet for generalforsamlingen, men du kan i hvert fald altid selv søge at udtage stævning mod foreningen med påstand om, at eksklusionen er ugyldig.

Hvis det ender med, at du bliver ekskluderet, mister du retten til selv at sælge andelen, men du har krav på at få købesummen, herunder også købesum for forbedringer, du har udført.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg vil høre, hvem der står for rensning af en stoppet kloak.

Kloakken er åben, og der er rist i. Det vil sige, at den er både til regnvand og afløbsvand fra huset. Sådan en kloak må man regne med at skulle tømmes for blade osv. en gang imellem.

Men er det lejer eller udlejer, der skal betale/stå for rensningen?

Mvh.
D


!: Hej D

Medmindre andet er aftalt, er det udlejeren, der skal sørge for, at afløbsinstallationerne fungerer, herunder også sørge for, at en kloak bliver oprenset, så den ikke stopper til.

Er der tale om en kloak på offentlig vej, vil det normalt være et kommunalt anliggende.

Mvh
Henrik Høpner