07. dec. 2016

Hvad er reglerne for bopælspligt?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg har en kæreste, som jeg inden for de næste par år gerne vil flytte sammen med.

På grund af arbejdsrelaterede ting er min kæreste nødt til at have en lejlighed i den by/kommune, hvor han bor nu, og den vil han som udgangspunkt anvende et par gange om ugen og også have sin bopælsadresse der, da han på grund af sit arbejde er nødt til det.

Men da vi selvfølgelig gerne vil have et fælles hjem, vil vi købe et hus i den kommune, jeg bor i, og her vil vi have fælles økonomisk ansvar og begge stå på skødet, og her vil han bo den resterende tid sammen med mig og mine børn.

Hvad er reglerne og hvad skal vi være opmærksomme på?

Jeg ser frem til svar

Vh
K

!: Hej K

I forhold til folkeregisteradresse er man forpligtet til at tilmelde sig folkeregisteret på det sted, hvor man har sit primære ophold.

Det vil konkret nok betyde, at han burde tilmelde sig der, hvor du og børnene bor. Men det er naturligvis et skøn, der kan være vanskeligt at foretage.

I forhold til boligreguleringsloven, hvor man har reglerne om benyttelse af ledige boliger, vil der formodentlig ikke være nogen problemer, da der både på den ene og den anden bolig vil være tilmeldt personer på folkeregisteret.

Hvis man kommer frem til, at folkeregisteradressen skal være den samme for jer begge, kan der imidlertid opstå det problem, at den ene bolig eventuelt skal lejes ud.

Hvis der er tale om en lejebolig, kan udlejer opsige eller ophæve lejemålet, hvis ikke det bliver anvendt som bolig.

Det helt overordnede problem vil formentlig først opstå, hvis det kan komme på tale at udbetale offentlige ydelser til dig eller børnene, som ”enlig mor”.

Du vil i den situation, efter min opfattelse, ikke være berettiget at modtage ydelserne, da I enten er gift eller samboende og dermed ikke er berettiget til ydelserne.

Ved et salg af det fælles hus kan der opstå risiko for, at din mand, der ikke har bopælsadresse på ejendommen, kan risikere at skulle betale ejendomsavanceskat af en fortjeneste.

Mvh.
Henrik Høpner
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga