19. apr. 2017

Hvem skal betale for skorstenen?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.

-------------------------------------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg bor i en murstens-etageejendom med seks ejerlejligheder fra ca. år 1900. Huset er ”født” med to skorstene.

Den ene er lukket til for mange år siden. Den anden har haft tre brugere (alle lejligheder i venstre side) indtil for to år siden, hvor den ene ejer nedlagde sin brændeovn. Nu er vi så kun to med brændeovne.

Vi har skorstensfejer én gang pr. år (ca. 900 kr.), som i de fem år, jeg har været ejer, er blevet betalt af ejerforeningens fællesudgifter. Vi har lige haft generalforsamling, og én af beboerne sagde, at vi to ejere selv skulle betalte for skorstensfejer, hvilket jeg godt kunne gå med til, men principielt mener jeg, det bør være ejerforeningen, der betaler, idet skorstenen er en del af ejendommen.

Men beboeren er ikke tilfreds med, at vi blot betaler for det årlige skorstensfejerbesøg. Hun vil have, at alle reparationer på skorstenen indvendigt og udvendigt skal betales af os fremover.

Det udvendige mener jeg bestemt ikke, hun kan komme igennem med, at vi skal betale, men hvad med evt. problemer med løbesod i skorstenen og evt. påtale fra skorstensfejer om isokern i skorstenen

Jeg håber, I har mulighed for svare mig på ovenstående problemstilling. Hvem skal betale for skorstensfejer plus reparation af skorsten i en ejerforening? Ejerforeningen eller ejerne privat?

På forhånd tak.

Med venlig hilsen
F

!: Hej F

Jeg forudsætter, at forholdet ikke er selvstændigt reguleret i ejerforeningens vedtægter.

Der kan i enkelte tilfælde måske godt være en regulering i vedtægterne, og så er det naturligvis den, man må holde sig til.

Hvis det ikke er tilfældet, er det min opfattelse, at skorstenen er en del af den fælles ejendom og dermed også den fælles vedligeholdelse.

Det betyder til gengæld også, at den lejlighed, hvor der ikke er tilsluttet brændeovn til skorstenen på nuværende tidspunkt, skal have mulighed for at tilslutte sig.

Det vil nok afhænge af, hvor lang tid, den afblændede skorsten har været lukket, men som udgangspunkt vil de øvrige ejere efter min opfattelse kunne kræve, at den bliver åbnet, således at alle i ejerforeningen har de samme muligheder.

Overordnet kan det siges, at en ejerforening er en form for skæbnefællesskab, og de, der bor i stuen, har normalt ikke de store problemer med, at der drypper vand ned til anden sal, ligesom anden sal er lidt ligeglad med fugt fra kælderen.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at man i skæbnefællesskabet også skal dele udgifterne i fællesskab, uanset om man får noget ud af det eller ej, og det gælder også en skorsten.

Mvh.
Henrik Høpner