20. sep. 2017

Hvordan er reglerne for forældrekøb?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.

___________________________________________________________________________

?: Hej Henrik

Min mand og jeg vil gerne hjælpe vores søn med at købe et hus.

Han er tømrer og har arbejde. Han sidder til leje nu og betaler 5.000 kr. om måneden.

Kan vi købe et hus, så han ejer det halve og vi ejer det halve, og hvordan kan vi gøre, så han efterhånden ejer det hele, uden vi bliver straffet økonomisk? Eller er det bedre, vi køber et hus og han lejer sig ind? Hvordan er reglerne?

Med venlig hilsen
D

!: Hej D

I beskriver, hvad der i daglig tale kaldes et 'forældrekøb'. Der findes mange forskellige måder at organisere et forældrekøb på, og der er store forskelle, alt afhængigt af, hvilken økonomisk formåen både forældre og barn har.

Det er noget, der skal planlægges fra starten, og i planlægningen bør det også indgå, om der er andre børn i familien, der måske kan føle sig ”snydt”.

Den model, I beskriver, hvor I køber hus i fællesskab, kan godt lade sig gøre, men det er normalt ikke en model, jeg anbefaler, da det kan give komplikationer ved et senere salg og også kan medføre skattemæssige komplikationer med opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

De modeller, I kan overveje, er blandt andet en model, hvor I køber huset og udlejer til jeres søn eller en model, hvor jeres søn køber huset, men I giver ham et lån til hele eller en del af købesummen. Lånet kan ydes som et såkaldt familielån på favorable vilkår.

I overvejelserne, om man vælger det ene eller det andet, kan indgå forældre og barnets alder og fremtidige indtægtsforhold, herunder om barnet på et tidspunkt har mulighed for at købe ejendommen fra forældrene. Et sådant køb kan efter de nuværende regler ske på attraktive vilkår, således at der ikke vil ske så hård en avancebeskatning ved forældrenes salg til barnet.

Ved modellen, hvor barnet køber ejendommen, vil der ikke være nogen efterfølgende avancebeskatning, og rentefradraget vil tilfalde barnet.

Da det rigtige valg kræver et indgående kendskab til parternes økonomiske og familiemæssige forhold, vil jeg anbefale, at I søger konkret advokatrådgivning.

Mvh.
Henrik Høpner