15. jun. 2016

Kan jeg beholde min andelsbolig og leje en anden bolig?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik Høpner

Jeg ejer en fantastisk andelslejlighed, men jeg vil gerne flytte sammen med min kæreste, og min andel er for lille.

Jeg har ikke lyst til at opgive min andelslejlighed, da den er et scoop og kan give mig mulighed for en større andel i foreningen om nogle år.

Kan jeg beholde min andel og samtidig leje en anden bolig sammen med min kæreste?

Venlig hilsen
I

!: Kære I

Svaret på dit spørgsmål vil du finde i foreningens vedtægter. Der er mange andelsboligforeninger, der ikke tillader fremleje, med mindre man opfylder lejelovens krav for at få tilladelse til fremleje.

De forhold, hvor lejeloven giver ret til fremleje, er eksempelvis udstationering, uddannelse, militærtjeneste, sygdom eller lignende.

Det forhold, at man "bare" vil flytte sammen med en kæreste og se, om det holder, er ikke, efter lejeloven, noget, der giver ret til fremleje.

Andre foreninger har en mere liberal holdning til det, så du er nødsaget til at spørge bestyrelsen eller administrator, når du har set i vedtægterne for at finde svaret på dit spørgsmål.

Hvis du ikke har ret til fremleje, kan du bringe spørgsmålet op på en generalforsamling ved at foreslå, at vedtægterne ændres, så man åbner for ret til fremleje på mere lempelige vilkår.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik

Vi har ved et enkelt tilfælde lejet vores leje-lejlighed ud gennem AirBnb.

Dette er vores udlejere blevet gjort opmærskom på af andre i ejendommen.

Vi har i den forbindelse modtaget en skriftlig advarsel, da vi ikke må fremleje lejligheden.

Dette havde vi ikke orienteret os om inden, og det var derfor ikke bevidst, at vi ikke fulgte lejekontraktens bestemmelser.

Ovenstående episode har dog medført, at vi er blevet nervøse for i hvilket omfang, vi overhovedet må låne vores lejlighed ud til venner og familie (uden at tage penge for det), når vi f.eks. er bortrejst i forbindelse med ferie m.m.

I kontrakten står det beskrevet således:

"Det lejede må ikke uden forudgående skriftligt samtykke fra udlejeren bruges til andet end beboelse for ovennævnte lejer og dennes husstand. Lejligheden må ikke fremlejes eller byttes"

Betyder det virkelig, at udlejer kan bestemme, om man må låne sin lejlighed ud til venner og familie?

Venlig hilsen
C

!: Kære C

Udgangspunktet er, at det er udlejers ejendom.

Lejeren har en ret til at benytte lejligheden, og det skal ske på de vilkår, der er aftalt.

Udlejer har også en pligt til at sørge for, at der er god ro og orden i ejendommen af hensyn til de øvrige lejere i ejendommen.

Det betyder blandt andet, at udlejer har mulighed for at nægte fremleje, med mindre det sker i henhold til de regler, der gælder i lejelovgivningen.

AirBnb er på mange måder sikkert en udmærket idé, men er efter min opfattelse ikke i overensstemmelse med lejelovens regler.

Et mere organiseret udlån - også uden betaling - kan derfor afstedkomme, at udlejer vil kunne opsige eller ophæve lejemålet, omend jeg tror, at en domstolsafgørelse vil gå udlejer imod, hvis der alene er tale om, at nogle gode venner har overnattet i lejligheden nogle få gange, evt. for at passe på lejligheden - passe blomster eller husdyr - mens lejer er på ferie.

Hvis I vil være på den sikre side, må I anmode udlejer om tilladelse, før I foretager jer noget.

Mvh
Henrik Høpner