25. feb. 2015

Må vi opløse vores andelsforening?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg sidder i bestyrelsen for en andelsforening i Hasselager, Aarhus. Vi har gennem de senere år snakket en del om, at det kunne være en god ide at opløse andelsforeningen og oprette en ejerforening i stedet.

Det drejer sig om 19 andelsboliger, og da vi skal lægge vores lån om i år, vil det jo være en oplagt anledning at gøre det nu.

Jeg har prøvet at læse lidt rundt på nettet samt set på vores vedtægter. Jeg kan ikke umiddelbart finde nogen klausuler i lokalplanen eller andet offentligt register for området, ej heller i vores vedtægter, der skulle forhindre en opløsning. Der står dog i vedtægterne at 3/4 skal være for en opløsning.

Mit spørgsmål er nu: Hvordan er fremgangsmåden, og kan det overhovedet lade sig gøre?

Skal hver andelshaver blot indfri deres andel af andelsgælden ud fra vores fordelingsnøgle?

Slutteligt: Kan du eventuelt anbefale en rådgiver, der kan vejlede os i dette forehavende?

Med  venlig hilsen
R

!: Hej R

Udgangspunktet er, at en andelsbolig normalt ikke kan omdannes til ejerbolig. Men såfremt andelsboligforeningen kan udstykkes i henhold til udstykningsloven, er der en mulighed for det.

Det vil kræve, at der er tale om en bebyggelse, hvor det er muligt at etablere lodrette skel.

Det er typisk kædehuse og enkeltstående huse, evt. dobbelthuse.

Traditionelt etagebyggeri vil ikke kunne udstykkes med lodrette skel og vil derfor ikke have mulighed for at gå fra andel til ejerbolig.

Hvis I beslutter jer for at gå videre med tingene, skal I sikre jer, at de rådgivere, I har med at gøre, ved noget om tingene, da det til tider kan være ganske komplekst.

Der er ingen tvivl om, at det er en god idé at se på det i forbindelse med en låneomlægning, og udgangspunktet er, at hele foreningens gæld skal indfris, hvorefter den enkelte andelshaver selv kan belåne egen bolig efterfølgende.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

jeg har købt et hus fra 1977, hvor drænet er blevet påkoblet spildevandet.

Kommunen kræver nu, at jeg retter det.

Kan jeg gøre krav over for sælger, og kan kommunen kræve det, da det er lavet, da huset blev bygget af en autoriseret kloakmester?

Med venlig hilsen
N

!: Hej N

Udgangspunktet vil være, at du kan rejse krav mod sælger, hvis sælger er erstatningsansvarlig. Det kræver, at sælger vidste eller burde vide, at drænet var tilkoblet, som du skriver.

Der kan også være mulighed for at få et såkaldt forholdsmæssigt afslag i købesummen, men det lyder ikke sandsynligt, som du beskriver det her.

Kommunen har krav på at kræve lovliggørelse, uanset at det er udført af en autoriseret kloakmester eller ej.

Mvh
Henrik Høpner

 
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga