30. nov. 2016

Vi bor over en restaurant, hvor der kommer meget støj. Har du et godt råd?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Vi har en ejerlejlighed i hjertet af Aarhus. Vi bor over en restaurant, hvorfra der kommer meget støj: Musik, døre der smækker, stole der skubbes hen over flisegulvet osv.

Vores spørgsmål er: Kan vi forlange af udlejeren, at han sørger for at "rette ind"?

Ejendommen er uisoleret imellem etagerne, så derfor er den meget følsom mht. lyde.

Butikken er vel slet ikke egnet til det, som den pt. bruges til?

Har du et godt råd?

Mvh.
B

!: Hej B

Når man vælger at bosætte sig i hjertet af Aarhus, må man som udgangspunkt nok forvente, at der er et vist støjniveau, men hvis støjniveauet er uacceptabelt højt, eksempelvis musik fra åbne vinduer, kan man kontakte politiet, der i så fald kan give restauranten påbud om at holde vinduerne lukket.

Der er også tekniske muligheder, der gør, at musikanlægget slår fra, hvis støjniveauet bliver for højt, men det er gennemsnitligt set ganske vanskeligt at komme igennem med den slags ting.

Jeg læser dit spørgsmål som om, at ejeren har udlejet lokalerne til restaurant. Han hæfter under alle omstændigheder som ejer for de problemer, som hans lejer påfører ejerforeningen og de øvrige medlemmer.

I kan bede foreningens administrator eller bestyrelse om at give påbud til ejeren om at sørge for ordnede forhold. Det kan måske komme på tale at få opsat isolering i etageadskillelsen, men det er under alle omstændigheder en tung og lang vej at begive sig ned ad.

For at kunne dokumentere forholdene, vil jeg anbefale, at I fører en logbog, hvor I noterer dato og tidspunkt og arten af støj mv.

De klager, I kommer med, skal I sørge for er skriftlige – ellers er det vanskeligt at bevise noget på et senere tidspunkt.

Mvh.
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg har købt en bolig, som er lejet til min svigedatter. Hun overvejer at købe boligen om nogle måneder. Hvad er de skattemæssige fordele for mig, og hvad er de skattemæssige konsekvenser for køberen?

Mvh.
K

!: Hej K

De skattemæssige konsekvenser vil - for dig som sælger - afhænge af, om du har overskud på salget.

Hvis du har overskud, skal du betale skat af gevinsten, men før man opgør gevinsten, kan man fratrække de handelsomkostninger, der har været, eksempelvis ved købet. Det vil sige rådgiveromkostninger og tinglysningsafgift, og ligeledes kan man fratrække de salgsomkostninger, der har været, typisk salær i forbindelse med salget, diverse attester mv.

Hvis du kun har haft boligen en kort tid, kan det godt tænkes, at der slet ikke bliver noget overskud til beskatning.

Du har mulighed for at sælge ejendommen til din svigerdatter til den offentlige vurdering med fradrag af 15 procent, men du kan ikke få fradrag for tabet, du måtte opnå.

Køber din svigerdatter ejendommen inden for reglerne, men under den reelle handelspris, vil hun skattefrit kunne sælge ejendommen med gevinst, såfremt hun har beboet ejendommen.

Da du ikke har givet nogen oplysninger om ejertid og værdi af ejendommen, vil jeg anbefale, at du søger konkret rådgivning, evt. kan du starte med at spørge i din bank.

Mvh.
Henrik Høpner
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga