30. jan. 2013

Møre boligsælgere giver store nedslag i prisen



Udbudsprisen er for det meste et oplæg til forhandling snarere end en egentlig pris på boligen, og det gælder i særlig grad for huse og lejligheder, der har været længe på markedet.

En ny undersøgelse fra Boliga viser nemlig, at jo længere tid boligen er til salg, des bedre muligheder har køberne for at prutte prisen ned på den.

Ifølge opgørelsen blev villaer, der blev solgt i 2012 og havde været på markedet i over to år, afsat med et prisnedslag på 13 procent.

Havde huset været på til salg mellem 1-2 år, var rabatten 11 procent i snit, mens de villaer, som blev solgt på under 12 måneder, blev pruttet otte procent ned i pris, før køberne satte deres underskrift på købsaftalen.

Samme billede gør sig gældende på markedet for ejerlejligheder, hvor sælgerne af lejligheder med en liggetid på over to år måtte gå ni procent ned i pris i forhandlingssituationen.

Lejligheder, der blev solgt på under et år, blev derimod afsat efter blot fire procent i rabat.

Københavnere står godt
Køberne af villaer med lang liggetid har haft de bedste vilkår i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor den gennemsnitlige forhandlingsrabat i 2012 lå på 25 procent, mens man i Lolland Kommune fik hugget 24 procent af prisen og sælgerne i Jammerbugt Kommune filede 22 procent af, før køberne slog til.

På markedet for ejerlejligheder blev få boliger afsat efter mere end to år på markedet, men kigger man på de hurtige salg - dvs. lejligheder med en salgstid på under et år - kan især én gruppe af sælgere glæde sig over lidt bedre tider.

I Københavns kommune blev der nemlig blot høvlet to procent af prisen i forhandlingssituationen.

Kigger man på det samlede prisfald i udbudsperioden - dvs. forskellen mellem den allerførste udbudspris og den endelige salgspris - ser det betydeligt værre ud for boliger med en lang salgstid.

Således blev boliger, som blev solgt i 2012 og som havde været over to år på markedet, handlet med en samlet gennemsnitlig rabat på 27 procent for villaer og fritidshuse og 20 procent for ejerlejligheder.

Se hvor store nedslag i prisen, der bliver givet i din kommune

*Statistikken er baseret på de boliger, som er registreret som solgte i 2012 og som har kunnet matches med et tidligere udbud af boligen.

Kolonnerne i tabellen viser den gennemsnitlige størrelse af det prisafslag, som blev givet på salgstidspunktet opdelt efter, hvor lang tid det tog at sælge boligen.

Rabatten er defineret som forskellen på den sidst sete udbudspris og salgsprisen - dvs. forhandlingsprisen og ikke det samlede prisfald i perioden fra startpris til slutpris.

Kommuner med færre end 20 registrerede salg i perioden er udeladt. Ydermere er rabatterne udeladt i de salgstidskolonner, hvor der er færre end 10 salg.

Fik du læst:

Ugens bolig: Flagstang ædt af blå himmel

Peter Linck afværger tvangsauktion i 11. time

Jurahjørnet: Kan jeg sælge min lejlighed, uden at det betragtes som spekulation?

A.P. Møller-arving sætter luksusejendom til salg

Se listen: Nye boliger den seneste uge



Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga