Nyhedsbrevet Bolignyt

Nye tal: 9 ud af 10 får rabat på boligkøbet

Skrevet af Boliga.dk (5. december 2012)


Køberne står stadig stærkt, når de skal forhandle om prisen. Foto: iStockphoto


Går den, så går den.

Men den går sjældent.

Langt de fleste sælgere forsøger sig med en høj udbudspris, når de skal af med boligen, men kun én ud af 10 ender med at få det beløb, de oprindeligt spillede ud med*.

En ny analyse fra Boliga viser, at knap 92 procent af  villahandlerne i 2012 er indgået efter et prisnedslag, og det er stort enslydende med samme periode sidste år, hvor det drejede sig om 91,3 procent af handlerne.

Samtidig har hussælgerne måttet barbere mere af prisen for at imødekomme købernes krav.

Således er den gennemsnitlige forskel på den oprindelige udbudspris og den endelige salgspris på 13,6 procent. Året før lød tallet på 12,1 procent.

Så ser det en anelse bedre ud for sælgerne af ejerlejligheder, der har oplevet en opblomstring i salgsaktiviteten på markedet i år, navnligt i København.

Andelen af lejligheder, som blev solgt med prisnedslag i 2011 lå på 89,4 procent, og det tal er faldet til 85,4 procent i år, mens rabatten til køberne også er faldet en smule fra 8,7 procent sidste år til 8,2 procent i 2012.

Nakskov hårdt ramt
Hus-sælgerne i Lollands største by, Nakskov, har været hårdt ramt af boligkrisen, og det ses tydeligt på forskellen mellem udbuds- og salgsprisen.

I 2011 lå gabet på 20,5 procent, mens sælgerne i år har sat prisen 31,3 procent ned, før køberne slog til.

Stort set samme billede ser man i Stege på Møn og i sydsjællandske Præstø, hvor prisrabatten er henholdsvis 30,9 procent og 27 procent, hvilket er betydeligt højere end i samme periode 2011.

Hus-sælgerne i Aalborg Øst, Vallensbæk og Esbjerg N har holdt priserne bedst med nedslag på mellem 6-7 procent.

Lav rabat i Risskov
Markedet for ejerlejligheder er præget af store forskelle, når man kigger ud over landet.

De største prisnedslag har fundet sted i Bagsværd nord for København, hvor justeringen har lydt på 16,2 procent nedad, før køberne slog til, mens sælgerne i Næstved og Fredericia følger lige efter med rabatter på henholdsvis 15,5 og 15,2 procent.

I København er prisrabatterne blevet mindre i samtlige postnumre i forhold til 2011 med undtagelse af København V, hvor det gennemsnitlige nedslag er steget 0,1 procentpoint til 6,2 procent.

Den mindste rabat finder man i Risskov ved Aarhus, hvor der blot er filet 4,5 procent af udbudsprisen, før køberne har skrevet under.

Se forskellen på udbuds- og salgspriserne i dit postnummer

Villa/rækkehuse

Ejerlejligheder

Se hvor stor en andel af boligerne, der er blevet solgt med nedslag i dit postnummer

Villa/rækkehuse

Ejerlejligheder

*Statistikken er baseret på handlede boliger i perioden 1.1. 2011-1.12.2011 og 1.1. 2012-1.12.2012, som har kunnet matches med et tidligere udbud.

En bolig anses som værende faldet i pris, hvis forskellen på den oprindelige udbudspris og salgsprisen er mere end 10.000 kr. Det gennemsnitlige prisfald er udregnet som forskellen på den oprindelige udbudspris og salgsprisen.

Kun postdistrikter med flere end 20 handlede boliger er medtaget i undersøgelsen.

Den version af browseren Internet Explorer du bruger er forældet. Den har kendte sikkerhedshuller og ulemper og begrænsede funktioner. Vi opfordrer dig derfor til at opgradere til en nyere moderne browser. Du kan opgradere din browser ved at klikke her.