Nyhedsbrevet Bolignyt

Onsdags-analysen: Forældrekøb kan give plus på bundlinjen

Skrevet af Boliga.dk (12. december 2012)


...


Af Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom, Nordea Kredit

Hvis I som forældre har muligheden for det, kan der være god fornuft i at købe en ejerbolig, som I derefter udlejer til jeres barn.

For det første kan I skabe trygge rammer om jeres barns liv, og for det andet kan I i øjeblikket gøre det, uden at det koster jer særligt mange penge om måneden.

Det skyldes bl.a. de skattemæssige fordele, der er ved forældrekøb, det lave renteniveau og de store boligprisfald, vi har oplevet de seneste år.

Et forældrekøb kan ligefrem give plus på bundlinjen
Hvor dyrt det bliver at realisere et forældrekøb afhænger ikke blot af størrelsen på den lejlighed, I vælger, men også af hvilken by, jeres barn ønsker at bo i.

Både fordi prisen på en ejerlejlighed svinger mellem de forskellige studiebyer, og fordi markedslejen, dvs. den husleje I som forældre skal opkræve af jeres barn som betaling for, at han eller hun bor i jeres lejlighed, ikke kan sættes vilkårligt (lavt), men skal sættes til det beløb, en sammenlignelig lejelejlighed forventes at koste i samme område.

I modsat fald vil både I og jeres barn nemlig blive beskattet af forskellen mellem den faktiske leje og markedslejen.

Vælger I f.eks. at købe en lejlighed på 50 kvadratmeter til jeres barn og at finansiere den med et 5-årigt afdragsfrit rentetilpasningslån (hvilket omtrent svarer til studietiden på en lang videregående uddannelse), kan regnskabet se ud som nedenfor.Kilde: Nordea Kredit Anm.: Det forudsættes, at lejligheden er 100 pct. finansieret med realkreditlån – 80 pct. i lejligheden og 20 pct. i friværdien på forældrenes bolig.
Kilde: Nordea Kredit Anm.: Det forudsættes, at lejligheden er 100 pct. finansieret med realkreditlån – 80 pct. i lejligheden og 20 pct. i friværdien på forældrenes bolig.

Bundlinjen viser, at I som forældre ligefrem kan få en lille månedlig indtægt ved at indgå i et forældrekøb, såfremt lejligheden ligger i Odense (187 kr.) eller Ålborg (200 kr.).

Ligger lejligheden i København eller Århus koster forældrekøbet 131 kr. hhv. 301 kr. om måneden. Hertil kommer købs- og salgsomkostninger i forbindelse med handlen samt vedligeholdelse, forsikringer og eventuelt revisorbistand.

De tre sidstnævnte punkter kan dog fratrækkes i skat.

For den studerende vil den månedlige udgift ligge på mellem 2.479 kr. og godt 2.833 kr. Den udgift kan minimeres, såfremt lejligheden deles med en ven, veninde eller kæreste.

I regnestykket er det dog vigtigt at huske på, at når de fem år er gået, vil renten og dermed regnestykket ændre sig.

Vil man have større sikkerhed for økonomien, bør man i stedet vælge et fastforrentet lån. Det ændrer på forældrenes (men ikke barnets) udgifter.

En lidt større lejlighed kan ofte være det bedste valg
Når man køber en bolig med henblik på at leje den ud til sit barn, har man først og fremmest den store fordel, at man selv kan vælge beliggenhed, hvilken stand boligen skal være i, og hvor stor den skal være.

Er de økonomiske rammer på plads, er det min anbefaling, at man går efter en 2-3 værelses lejlighed frem for en 1-værelses. Både fordi det minimerer barnets udgift, hvis han/hun kan dele den med en anden, og fordi det ofte forlænger lejlighedens brugstid.

Derved skulle handelsomkostningerne gerne kunne deles ud over en længere periode og få forældrenes regnskab til at se pænere ud.

Dertil kommer, at små lejligheder normalt er mere sårbare overfor ændringer på boligmarkedet end større, og at man typisk får lidt flere kvadratmeter for prisen.

Husk disse forhold, inden I skriver under
Inden I beslutter jer for et forældrekøb, er der flere forhold, I skal være opmærksomme på. Et af dem er valg af beskatningsform.

Som ejer af en udlejningsbolig vil I nemlig blive beskattet af den lejeindtægt i modtager fra jeres barn. Der findes flere forskellige beskatningsordninger, som hver især har deres fordele og ulemper.

Da fordelagtigheden ved de forskellige ordninger afhænger af flere privatøkonomiske faktorer, vil det ofte kunne betale sig at få rådgivning af en revisor, inden beslutningen om beskatningsform træffes.

Det er også vigtigt, at I sætter huslejen ud fra markedslejen i det pågældende område, så I ikke risikerer at blive beskattet af en højere leje, end den, der faktisk betales.

Hvis du vil hjælpe dit barn økonomisk, skal du altså ikke gøre det gennem en lav husleje, men ved at give en pengegave, der kan være afgiftsfri.

Endelig er det vigtigt, at I – trods de familiære bånd – indgår en skriftlig lejekontrakt. Den betyder nemlig, at jeres barn kan søge boligsikring på op til 15 pct. af lejeudgiften.

Den version af browseren Internet Explorer du bruger er forældet. Den har kendte sikkerhedshuller og ulemper og begrænsede funktioner. Vi opfordrer dig derfor til at opgradere til en nyere moderne browser. Du kan opgradere din browser ved at klikke her.