Nyhedsbrevet Bolignyt

S: Mæglernes priser skal frem i lyset

Skrevet af Boliga.dk (31. oktober 2012)


Regeringen vil forenkle reglerne, så forbrugerne får lettere ved at finde ud af, hvad de betaler ejendomsmæglerne for. Foto: iStockphoto


Ejendomsmæglernes priser skal være nemmere at gennemskue.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht, i kølvandet på regeringens udspil om øget konkurrence i en række brancher.

Regeringen lancerede i sidste uge 25 initiativer, der skal skabe lavere priser for forbrugerne, og det gælder blandt andet priserne på ejendomsmæglernes ydelser, der ifølge  Benny Engelbrecht er for høje.

- Flere analyser viser, at prisniveauet generelt er for højt i Danmark, så vi skal først og fremmest se på, hvordan vi kan sikre, at købere og sælgere kan overskue de omkostninger, der er forbundet med en ejendomsmægler.

Der er mange inddirekte omkostninger, og det er i princippet det, vi gerne vil have frem i lyset, så vi kan sikre konkurrencen mellem mæglerne, siger Benny Engelbrecht.

Svært ved at gennemskue, hvad man får for pengene
I sidste uge udgav Konkurrence- og forbrugerstyrelsen en analyse af forbrugerforhold på markedet for ejendomsmægling og en af konklusionerne var, at forbrugerne har svært ved at gennemskue, om de vælger den rigtige mægler, og hvad de får for deres penge.

Desuden kan ejendomsmæglerne ifølge rapporten gøre markedet mere gennemsigtigt for forbrugerne, hvis de forenkler de standarddokumenter, som de indgår med sælgeren.

Forbrugerrådet har tidligere advokeret for, at der skal oprette en prissammenligningsportal, så man kan sammenligne ydelserne fra ejendomsmæglerne, og den tanke er ikke fjern for Benny Engelbrecht.

- Prissammenligning  er et af de forslag, vi skal overveje, men jeg vil ikke låse mig fast på bestemte beslutninger, før vi har inddraget de relevante parter i processen. Men vi kommer nok ikke udenom, at lovgivningen skal laves om, hvis vi skal ændre noget, siger han.

Forbrugerne forhandler
Fungerende Formand for Dansk Ejendomsmæglerforening, Torben Strøm, er enig i, at standarddokumenterne kan forenkles.

- Men man kommer dog ikke udenom, at formidlingsaftalen og de øvrige standarddokumenter afspejler den komplicerede lovgivning. Nu åbner regeringen heldigvis for en forenkling af lovgivningen, hvilket også giver håb om enklere standarddokumenter, når den nye lovgivning er på plads, siger Torben Strøm, der dog ikke er enig i, at konkurrencen ikke er hård nok, og priserne er for høje.

- Kigger man på udviklingen har de seneste år været hårde tider for branchen. Mange forretninger er lukket som følge af en intens konkurrencesituation.

Derudover påpeger rapporten fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen jo også, at forbrugerne i vid udstrækning indhenter flere tilbud og forhandler, siger han.

Ifølge Konkurrence- og forbrugerstyrelsens analyse indhenter 86 procent af forbrugerne tilbud fra to eller flere ejendomsmæglere og halvdelen forhandler om salæret.

9 ud af 10 af de forbrugere, som forhandler om salæret, får et nedslag i prisen.

Den offentlige forbrugerportal forbrug.dk har i forbindelse med analysen af ejendomsmarkedet lavet et tema om ejendomssalg. Det kan du læse mere om ved klikke på et af nedenstående links:

Sådan sparer du penge ved ejendomssalg

Se tjeklisten før du sælger

Få din bolig vist på flere boligportaler

Eller læs historien om sælgeren, der fik 33 procent i rabat på mæglerens ydelser

Fik du læst:

Onsdags-analysen: Inflation er ikke kun en belastning af budgettet

Her finder du Danmarks mest energivenlige villaer

Mord på badeværelset: Se kendt provokunstners vilde lejlighed

Jurahjørnet: Min søn skal have mit hus. Hvordan er reglerne?

Sissel Kyrkjebø sætter sin danske luksusvilla til salg

Den version af browseren Internet Explorer du bruger er forældet. Den har kendte sikkerhedshuller og ulemper og begrænsede funktioner. Vi opfordrer dig derfor til at opgradere til en nyere moderne browser. Du kan opgradere din browser ved at klikke her.