Nyhedsbrevet Bolignyt

Så meget koster det at købe bolig på tvangsauktion

Skrevet af Boliga.dk (5. december 2012)


Læg mærke til størstebeløbets størrelse, inden du byder på tvangsauktionen. Foto: iStockphoto


Det er ikke helt billigt at handle på tvangsauktion, men der er stadig mange penge at spare.

Sådan lyder konklusionen på en undersøgelse fra tvangsauktions-siden itvang.dk, der for første gang har analyseret sig frem til, hvad det egentlig koster at erhverve en bolig, der falder under hammeren.

På en tvangsauktion skal man betale et beløb, der kaldes størstebeløbet og som blandt andet dækker advokatomkostninger, fogedforretninger, ejendomsskatter mv., og det er denne udgift, der nu er lavet sammenlignelig statistik på.

Billigt er forholdsvis dyrt
Tallene viser, at størstebeløbet stiger i takt med budsummen for ejendommen.

Således har ejendomme med et bud på under 1 mio. kr. et gennemsnitligt størstebeløb på ca. 60.000 kr., mens ejendomme med en handelspris på 1-2 mio kr. har et gennemsnitligt størstebeløb på ca. 75.000 kr., og ejendomme over 2 mio. kr. har et gennemsnitligt størstebeløb på ca. 126.000 kr.

Desuden viser undersøgelsen, at det er forholdsvis dyrt at købe billigt.

Ejendomme med en budsum på 0,2-1 mio. kr. har nemlig en gennemsnitlig handelsomkostning på 13,4 pct., mens ejendomme med en budsum på over 2 mio. kr. har en handelsomkostning på 4,5 pct.

Og den information bør køberne skrive sig bag øret, mener Frederik Rovsing, adm. direktør i itvang.dk.

Stadig mange penge at spare
- Auktionskøberne bør sætte sig grundigt ind i handelsomkostningerne inden auktionen, da de udgør et væsentligt beløb af den samlede handelspris. Og samtidig fortæller undersøgelsen, at  der stadig er mange penge at spare ved køb på tvangsauktion, siger Frederik Rovsing.

Han henviser til tidligere opgørelser fra itvang.dk, som har vist, at  besparelsen ved køb på tvangsauktion i forhold til køb i fri handel er mellem 25-50 procent.

- Så selv når størstebeløbet tillægges budsummen, så kan vi konkludere, at der er en reel og stor mulighed for at opnå besparelse ved at købe bolig på tvangsauktion, siger han.

Bud, størstebeløb og afgift
De samlede omkostninger ved at handle på tvangsauktion består af tre dele, nemlig buddet, størstebeløbet og auktionsafgiften.

Buddet er det beløb, som afgives under tvangsauktionen, mens størstebeløbet er defineret som det beløb, der skal betales ud over auktionsbuddet.

Auktionsafgiften udregnes som 0,5 pct. af buddet og størstebeløbet.

Tilmeld dig itvang.dk's nyhedsbrev her

Den version af browseren Internet Explorer du bruger er forældet. Den har kendte sikkerhedshuller og ulemper og begrænsede funktioner. Vi opfordrer dig derfor til at opgradere til en nyere moderne browser. Du kan opgradere din browser ved at klikke her.