ANNONCØRINDHOLD
26. sep. 2017

Skal du købe hus, sommerhus eller lejlighed? Læs med her - Få en tryg bolighandel



Et boligkøb er ikke bare en stor investering, det er også et stort øjeblik i dit liv. Det er starten på et nyt kapitel og ikke mindst muligheden for at skabe en tryg base for dig selv og familien. Der er meget på spil, og derfor skal boligkøbet helst forløbe uden problemer, så du kommer trygt videre. Men hvad skal du være opmærksom på, og hvordan griber du en bolighandel an?

At købe sin drømmebolig er et ønske, de fleste har. Det kan være et hus, en ejerlejlighed eller en andelsbolig, som kan danne ramme om familiens liv de næste mange år. Men det er også en utryg situation at stå i for hvad nu, hvis det går galt? Hvis du overser noget, og budgettet skrider? Hvis der er skjulte fejl på huset, som får økonomiske konsekvenser? Spørgsmålene står garanteret i kø, og det kan være en god idé at få en boligadvokat med på sidelinjen. En uvildig rådgiver der ved præcis, hvad der skal kigges efter.

Mængden af spørgsmål vokser, jo nærmere du kommer boligkøbet

Hvis du drømmer om at investere i en bolig, så har du garanteret allerede en række spørgsmål, du mangler svar på. I starten går de mest på, hvor meget du har råd til at købe for, hvilket område du skal bo i og hvor meget plads du har brug for. Men når du så begynder at kigge på mulige hjem, så opstår der en helt række andre spørgsmål, fx:

- Kan jeg håndtere handlen selv?

- Hvad er en ejerskifteforsikring?

- Skal der laves et el tjek af boligen? Læs mere om el-tjek

- Er det nødvendigt med en boligsagkyndig?

- Er der andre udgifter end selve købet?

- Hvad er en servitut?

Medmindre du har stor erfaring med bolighandel, så er det spørgsmål, der er svære at svare på, og du risikerer at købe katten i sækken, hvis du træffer det forkerte valg.

Hvad skal du være opmærksom på?

Når du er ude at se din drømmebolig, så kan det være svært at få tankerne fra de mange oplevelser, hjemmet kan rumme i fremtiden. Men det er vigtigt at være opmærksom. Det kan være, at husets generelle stand er dårlig, men det kan også være, at der er ulovlige elinstallationer, nedgravede olietanke eller skimmelsvamp i bygningskonstruktionerne. Nogle ting kan du se med det blotte øje, mens andre ting er skjult.

Det er vigtigt at få påpeget og nedskrevet alle mangler, da det kan have indflydelse på den endelige købspris såvel som på dit økonomiske råderum fremadrettet. Du bør altid have en byggesagkyndig til at gennemgå boligen, uanset om du køber nyt eller gammelt, for der kan være faldgruber overalt.

Boligadvokat 2

Undgå katten i sækken

Som boligkøber har du undersøgelsespligt. Det betyder, at det er dit ansvar, at den handlede bolig overholder gældende lovgivning, og at der for eksempel ikke er ulovlige elinstallationer. Det er de færreste, der har forudsætningerne for at foretage en grundig undersøgelse, og det er her, den byggesagkyndige kommer ind i billedet. En byggesagkyndig gennemgår boligen fra A-Z og tjekker alt fra sænkede lofter og elinstallationer til dårlig inddækning af vitale bygningsdele, så du ikke risikerer at købe en bolig, der efterfølgende skal istandsættes for at leve op til reglerne.

Udover at have en byggesagkyndig med på sidelinjen, kan du også med fordel have en boligadvokat med. Advokaten gennemgår alle dokumenter vedrørende boligkøbet og sætter sig ind i fællesudgifter, servitutter og lokalplaner, der kan komme i vejen for dine drømme. Det kan være, at du drømmer om at lave en tilbygning på dit nye hjem, men at en servitut forhindrer det. Eller at ejerforeningens bestyrelse netop har besluttet, at der skal nyt tag på ejendommen, og det skal du være med til at betale, hvis du køber lejligheden. Det er helt afgørende for din økonomiske tryghed, at en erfaren boligadvokat tager sig af alle de praktiske forhold, så du ikke ender med katten i sækken.

Er en boligadvokat pengene værd?

Hvis du kigger nøgternt på din bolighandel, så udgør prisen på en boligadvokat en brøkdel af den samlede udgift; koster drømmeboligen fx 2.000.000 kr., så betyder 6.250 kr. til en advokat ingenting i det samlede billede. Så svaret er ”JA!” – en boligadvokat er i den grad pengene værd.

For det første sørger boligadvokaten for at kigge efter typiske faldgruber i kontrakten. For det andet tager advokaten sig af alt det praktiske, fx de 300-500 sider, der som regel er en del af et boligkøb. Og for det tredje er boligadvokaten din tryghed i handlen, og ikke mindst den eneste uvildige rådgiver, du kan få på din side.

Kontakt din boligadvokat tidligt i processen

Det er aldrig for sent at henvende sig til en boligadvokat, men du kan med fordel inddrage advokaten så tidligt som muligt i processen. Jo før du sætter advokaten i spil, des mere rådgivning får du. Advokaten kan nemlig også give gode råd om alt fra lånetilbud til lånefinansiering over renter og bidragssatser til garantiprovision, gebyrer og kurssikring af lånet. Lånemarkedet er en uoverskuelig jungle af tilbud, og der kan være mange penge at spare, hvis man ved, hvor man skal kigge – og det gør boligadvokaten. Yderligere har advokaten som regel gode bankforbindelser og kan henvise dig til specifikke banker, der tilbyder præcis det lån, der passer bedst til dig og din økonomiske situation.

Boligadvokat 1

7 gode råd til dig der leder efter en uvildig boligadvokat

  1. Vær opmærksom på, om boligadvokaten har en ansvarsforsikring. Det kan du undersøge ved at tjekke, om advokaten er medlem af Advokatsamfundet, da det er en betingelse herfor.

  2. Undersøg om boligadvokaten er medlem af Danske BOLIGadvokater. Det betyder nemlig, at advokaten er klædt fagligt på gennem specifikke kurser og undervisning i faget.

  3. Tjek tidligere kundeanmeldelser. Mange kunder er gode til at anmelde oplevelser med specifikke faggrupper, og du kan for eksempel bruge Trustpilot til at undersøge, hvad tidligere klienter siger om en given boligadvokat.

  4. Sørg for at den valgte boligadvokat tilbyder ”ingen handel – ingen regning”. Så risikerer du ikke at stå tilbage med en udgift til advokaten, hvis købet ikke går igennem.

  5. Undersøg priserne på markedet. Der er stor forskel fra boligadvokat til boligadvokat, og du kan spare mange tusinde kroner ved at vælge den rette.

  6. Vælg en boligadvokat, der er lokalkendt. På den måde kan du drage nytte af advokatens kendskab til boligpriser, mæglere og banker i området.

  7. Forhandl om prisen, hvis du ønsker andre ydelser. Det kan være testamente, samejeoverenskomst eller ægtepagt; mange steder er det nemlig muligt at få rabat på en pakkeløsning.


Held og lykke med din handel. 
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga