24. okt. 2016

Skal du sælge boligen? Sådan motiverer du din mægler



At sælge en bolig er for de fleste livets største salg målt i kroner og ører.

Men uanset om du planter til salg-skiltet foran villaen på grund af familieforøgelse eller et nyt job i den modsatte ende af landet, gælder det om at få så mange penge som muligt ind på kontoen uden at skulle vente i årevis på et salg.

En af de første - og største - prøvelser som sælger er nemlig at finde den rigtige ejendomsmægler til at varetage salget. For det handler ikke kun om, hvor meget du skal betale ham, men også om at blive hans eller hendes førsteprioritet.

Forhandlingsrådgiver Jens Kittelmann, partner i konsulentfirmaet A-2, guider dig her til at få mest muligt ud af din mægler:

1. Hvad er dit behov?


Vær bevidst om, hvad der er vigtigst for dig ved salget: Er det at få solgt hurtigt eller at få den bedste pris? Når du ved det, kan du rationelt forholde dig til forløbet, og så står du stærkere, når du skal forhandle med først mægler og siden med køber.

2. Kender du dit marked?


Du kan ikke regne med de huspriser, dine naboer slynger ud over en flaske rødvin. Så undersøg, hvad boligerne i dit område rent faktisk bliver solgt for - og gør det inden, du tager kontakt til en ejendomsmægler. Hvis du kender områdets reelle salgspriser, kan du senere bedømme mæglernes forslag som værende realistiske eller det rene utopi.

3. Har du snakket med mere end en mægler?


Du bør få mere end en vurdering af din bolig, men husk også at holde deres tal op mod de salgspriser, du kender. Mæglerne lever af at have kunder, og det nytter ikke, at de fanger dig ind med løfter om en høj pris, hvis de ikke kan leve op til dem, og de derfor alligevel ender med at måtte sænke prisen efter en længere periode.

4. Har du taget hensyn til salgsprisen?


Sørg for, det kan betale sig for mægleren at få så meget som muligt for din bolig - og tilpas den til dit eget behov.

Enten kan du lave en aftale om, at mægleren får det fastsatte salær ved at sælge huset til udbudsprisen, en bonus hvis prisen bliver højere og tilsvarende et nedslag, hvis du skal give afslag.

Haster det med at sælge boligen, kan du gøre det samme med tid. Så der er bonus, hvis boligen fx bliver solgt på en måned, at det er det faste salær, hvis den bliver solgt på tre måneder, og der derefter begynder at være afslag i salæret.

5. Har du husket en udløbsdato?


Sørg for at få skrevet en tidsbegrænsning ind i kontrakten, der er realistisk i forhold til det antal dage, det normalt tager at sælge en bolig i jeres område. Du bør undersøge salgstider - altså hvor længe der går fra boligen bliver udbudt til den bliver solgt - på nettet. Både for området og for den enkelte mægler.

6. Til sidst: Stop boligjagten til din egen er solgt.


Lad være med at begynde at kigge på boliger, før du har fået solgt din egen. Du risikerer at forelske dig i en anden, og så sætter du et ekstra tidspres på dig selv.

Her kan du læse, hvordan 'BS' forhandlede salæret ned