10. maj 2016

Styrtdyk: Boligkrisen var hårdest ved Sjælland



Under finanskrisen styrtdykkede boligmarkedet i flere sjællandske byer.

De steder, hvor det gik værst for sig, faldt antallet af solgte villaer og rækkehuse med helt op til 83 procent.

Det viser en liste, som Boliga har udarbejdet, over antallet af hussalg fra 2005 til 2015.

I 2006 kunne ejendomsmæglerne i den vestsjællandske by Høng sætte solgt-mærkatet på 165 villaer og rækkehuse. Tre år efter var det kun 28 adresser i den vestsjællandske by, der skiftede hænder.

Dermed skraber Høng bunden af listen med et fald på 83 procent.

Samme tendens gjorde sig gældende i flere af regionens andre små byer som Glumsø, Rønnede og Mørkøv, der også havde en nedgang på mere end 80 procent.

Det skyldes ifølge Morten Skak, der er lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi ved Syddansk Universitet, at hovedstaden gjorde store dele af Sjælland attraktiv og trak områderne med op før krisen.

- Udstrømningen til Sjælland fra hovedstaden udeblev da krisen ramte. De, som ellers flyttede ud og etablerede sig uden for byen, kunne ikke komme af med deres dyre lejligheder. De blev teknisk insolvente i krisen, og derfor faldt det sjællandske marked.

Jyske byer klarede krisen bedre 

Ifølge Boligas opgørelse er Aalborg den danske by, hvor antallet af solgte villaer og rækkehuse under krisen tog det mindste fald.

I den nordjyske hovedstad er forskellen på det bedste salgsår i 2006 og det værste i 2012 blot 29 procent.

Foruden en stribe af Københavns helt nære forstæder, har Aalborg også følgeskab af en række andre større jyske byer i det kriseramte boligmarkeds bedste ende.

Blandt de 30 byer med krisens laveste fald i salget af villaer og rækkehuse findes således Esbjerg, Nørresundby, Tilst, Risskov, Kolding og Aarhus, hvor markedet i Aarhus V fra 2005 til 2009 faldt med 45 procent.

- Når man kommer væk fra Sjælland, har krisen ikke haft den samme indflydelse. København har en naturlig tiltrækningskraft ikke mindst på grund af arbejdspladserne. De jyske byer er ikke det samme trækplaster, og derfor har der ikke været en tilsvarende opgang og altså heller ikke nedgang, siger Morten Skak.

Han mener, at tallene er en udemærket indikation af, hvad man skal have for øje, når man investerer i et nyt hjem på tidens marked.

- Ud fra den her slags tal kan man se, at det ikke er guld, man køber. Priserne holder ikke nødvendigvis fremadrettet, selvom det går pænt. Hvis man vil købe, skal det først og fremmest være fordi, man gerne vil bo der. Det er den bedste investering.

Se hvor mange huse, der bliver solgt i dit område her