10. sep. 2014

Er jeg forpligtet af den tidligere ejers aftale?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg har købt et sommerhus.

Den ene nabo har bygget alt for tæt på skel. Jeg har fået at vide, at det skete med naboernes accept, men der ligger ikke en skriftlig aftale. Hvor forpligtet af tidligere ejers accept er jeg?

Mvh
K


!: Hej K

Udgangspunktet er, at reglerne om byggeafstand selvfølgelig skal overholdes.

Du må dog forventes at have været klar over, at huset ligger hvor det gør, og også at skellet ligger som det gør.

Man vil derfor statuere, at du har været i ond tro, da du købte sommerhuset.

Du burde derfor have undersøgt forholdene nærmere, og det er min vurdering, at du vil have vanskeligt ved at kræve en lovliggørelse på nuværende tidspunkt.

Du kan starte med at kontakte kommunen, hvis det virkelig er noget, du vil gøre noget ved. Der er næppe tvivl om, at det er en kompliceret affære, og naboskabet i sommerhusområdet vil det nok være så som så med fremover.

Alternativt kan du tale med naboen og blive enig om en form for beplantning, hvis du er generet af byggeriet.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg ejer en andelslejlighed, men kunne godt samtidig tænke mig at leje en 1-værelseslejlighed tæt på mit arbejde, så jeg er fri for at pendle mange timer om dagen. Jeg ville komme til at overnatte i lejeboligen tre nætter om ugen.

Må jeg leje og stadig eje en andel?

Mvh
A


!: Hej A

Du skriver ikke noget om, hvor langt du skal pendle. Derfor skal svaret tages med et vist forbehold.

Ifølge de lejeretlige regler må man ikke have mere end én bolig i hver kommune. Hele hovedstadsområdet betragtes i den forbindelse som én kommune.

Alle boliger skal benyttes, og du kan som udgangspunkt næppe have to helårsboliger.

Derudover er der forskellige andre problemer, du skal være opmærksom på. Andelsboligforeningen, hvori du bor, har måske regler, der gør, at du ikke kan have den som en bolig nummer to.

Den udlejer, hvor du vil søge at leje en etværelseslejlighed hos, kan også have indsigelser mod, at du ikke benytter boligen som aftalt, nemlig som helårsbolig.

Du risikerer, at kommunalbestyrelsen i i hvert fald for den ene af boligerne kan kræve, at den udlejes til en anden, da den ikke anvendes som helårsbolig.

Der er nogle kommuner, der tillader, at man bruger helårsboliger som en form for “sommerboliger”, altså uden helårsboligpligt.

Men reglerne fortolkes og forvaltes forskelligt, så du skal måske i første omgang tale med foreningen og så undersøge nærmere i de kommuner, det drejer sig om.

Mvh
Henrik Høpner
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga