27. nov. 2013

Kan vi lave vores andelsforening om til en ejerforening?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Berlingske bragte for nogle måneder siden en artikel om konvertering af andelsboliger til ejerboliger.

Da jeg nærlæste artiklen, fik jeg det indtryk, at alle i realiteten kan opløse deres andelsforening og starte en ejerforening.

Vores andelsforening kunne godt være interesseret i at konvertere vores andelsboligforening – altså opløse denne - og stifte en ejerforening.

Vores andelsforening er stiiftet i 1976 i en bygning, der blev opført i 1892.

Er dette en mulighed – såfremt alle andelshavere tilslutter sig en konvertering?

Vh
P


!: Hej P

Udgangspunktet er, at en andelsboligforening ikke kan omdannes til ejerboliger. Det skyldes dels, at en ejerforening for at kunne blive stiftet skal opfylde ejerlejlighedslovens regler, herunder under alle omstændigheder at blive udstykket til ejerlejligheder.

Det er kun et fåtal af ejendomme, nemlig nogle nyere opførte ejendomme og prægede ejendomme, der i dag kan udstykkes som ejerlejligheder.

Dertil kommer, at man formodentlig vil tilsidesætte forsøget som omgåelse af reglerne og principperne for stiftelse af andelsboliger.

Jeg tror derfor ikke, at den fremgangsmåde, du beskriver, er mulig.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Min ejerlejlighed blev ikke solgt.

Den kan lejes ud tidsbegrænset for senere at sælges, men jeg har hørt, at der er særlige vanskeligheder for ejerlejligheder og tidsbegrænsede lejemål.

Hvordan sikrer jeg mig et tidsbegrænset lejemål uden fejl i lejekontrakten?

Med venlig hilsen
A


!: Hej A

Beslutningen om at udleje en lejlighed i stedet for at sælge virker umiddelbart tillokkende for mange.

Helt overordnet skal man imidlertid overveje, om det er en god idé.

Du risikerer, at lejligheden fortsat ikke kan sælges, når lejeaftalen udløber, og du kan sågar være i den situation, at din lejer ikke har passet så godt på lejligheden, som du selv ville gøre.

Det kan være en overvejelse, om man skal tage tabet ved et prisnedslag her og nu frem for at fordele det over en periode, men på den anden side kan prisen naturligvis også stige, omend det ikke har været tilfældet de senere år.

Vælger du at lave en udlejning, skal lejekontrakten som minimum oplyse om, at der er tale om en ejerlejlighed, men også hvorfor man har valgt en tidsbegrænsning.

Hertil kommer, at lejefastsættelsen også kan give anledning til problemer.

Hvis ikke du på forhånd får godkendt lejen i huslejenævnet, kan du risikere, at en lejer vil indbringe sagen og få lejen nedsat.

Du skal ikke forvente at få dækket alle dine udgifter ved lejen.

Mvh
Henrik Høpner