23. okt. 2013

Må foreningen forbyde os at leje ud?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Min kone og jeg har i otte år haft en forældrelejlighed, som de to første af vores børn har boet i.

Vi regner med, at den tredje ligeledes flytter derind, når hun engang er gammel nok, og det hele passer sammen.

Vi har nu set, at der på den kommende generalforsamling vil komme et forslag om, at "Udlejning er ikke tilladt i lejligheder, hvor ejer ikke selv har beboet lejligheden i en samlet periode på minimum seks måneder", dog er børn/forældre i lige linie undtaget.

Vi har ikke noget umiddelbart behov for at leje lejligheden ud til anden side, men jeg ser en voldsom ændring i forhold til de muligheder, vi ellers havde.

Jeg har fra dine tidligere svar noteret mig, "at ejerforeningen sætter reglerne", men...

Kan det virkelig passe, at man på den måde kan ændre en given forudsætning?

Hvis jeg så vælger at lade lejligheden stå tom i f.eks. et år, har kommunen så ikke en anvisningsret, eller vil de respektere ejerforeningens beslutning?

Kan jeg blive tvunget til at flytte derind, hvis jeg ikke vil sælge?

Kan de overhovedet bevise, om jeg har boet der - jeg skal vel ikke nødvendigvis have folkeregisteradresse der, hvis jeg f.eks. nu arbejder i København?

Det var mange spørgsmål, jeg håber du klarer den.

Venlig hilsen
K


!: Hej K

Når det fremgår af foreningens vedtægter, at der kan ske udlejning, er det ikke umiddelbart muligt at fjerne denne rettighed, da men netop opgiver en rettighed.

Kommunens rettigheder fremgår af boligreguleringslovens regler, og kommunen har ret til allerede efter seks uger at anvise en boligsøgende, medmindre det kan dokumenteres, at der enten er etableret en lejekontrakt, eller lejligheden er sat til salg.

Reglerne bliver dog normalt anvendt meget sjældent, men ét år har du altså normalt ikke.  Ejerforeningen kan ikke selv ved en vedtægtsbestemmelse tilsidesætte lovgivningen.

Du kan naturligvis ikke tvinges til at flytte ind i lejligheden, men risikoen vil være, at ejerforeningen - hvis de har ret - kan ekskludere dig som medlem af foreningen og på den måde kræve lejligheden tvangssolgt.

Det tror jeg imidlertid ikke vil ske, da omkostninger og bevisbyrde vil være meget vanskelige for foreningen at løfte.

Folkeregisteradressen er et af flere indicier for, om man bor et givent sted eller ej, men en forklaring om, at du har boet der, hvis ingen har set dig i lejligheden, vil nok være noget, der forholdsvis nemt ville kunne tilsidesættes, men imidlertid kommer det næppe til at gå så galt, jvf. ovenfor.

Når du skal udleje lejligheden indtil den yngste skal flytte ind, så sørg for, at den lejekontrakt, der bliver skrevet, er midlertidig og fortæl netop hvorfor, den er midlertidig.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Jeg bor i en toetagers ejerlejlighed udstyret med veluxvinduer i taget.

Tilhører disse vinduer taget eller tilhører de udelukkende lejligheden?

I ejendommen gælder almindelige (standard) vedtægter, hvad angår ydre vedligehold og reparationer, der afholdes i ejerforenings-regi.

Mvh
K


!: Hej K

Jeg vil jeg anbefale, at du nøje studerer foreningens vedtægter.

Der er i næsten alle foreninger taget stilling til, om vinduer er omfattet af foreningens vedligeholdelsespligt, eller det er et forhold, der skal håndteres af den enkelte ejer.

Normalt er det således, at man blandt andet for at sikre en ensartethed i vinduernes udseende vælger at lade foreningen stå for det.

Dette skyldes også et ønske om at spare penge på et evt. stillads, når vinduerne skal skiftes.

Det er i den forbindelse efter min opfattelse uden betydning, om der er tale om skråvinduer, der også er en del af tagkonstruktionen, eller vinduer i facaden, da så blot er en del af facaden.

Mvh
Henrik Høpner
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga