18. dec. 2013

Hvordan undgår vi en evighedslejer?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til lf@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver onsdag.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned og i visse tilfælde længere tid, før dit spørgsmål bliver besvaret.

------------------------------------------------------

?: Kære Henrik Høpner

Vi er et ægtepar på 70 og 75 år, som har købt et passende parcelhus til os selv på vore gamle dage, men vi vil vente og agter derfor at leje huset ud.

Hvordan sikrer vi os mod en evighedslejer?

Gælder tidsbegrænset lejemål på to år, når det er os selv, der skal flytte ind i huset på linje med, hvis man er midlertidigt i udlandet?

Vil en opsigelse på 12 måneder være gældende i den situation?

Andre muligheder?

Venlig hilsen
O


!: Kære O

Det er en rigtig god idé at sikre alderdommens bolig.

Det vigtigste, når I får etableret en lejeaftale, er, at I får professionel hjælp, for ellers kan tingene meget nemt gå galt.

Selv med professionel hjælp til udarbejdelse af lejekontrakter, er det ikke altid, at det er garanti for, at lejeren vil overholde den aftale, der er etableret.

Hvis I har mulighed for det, bør I måske overveje, om I har råd til en anden løsning, nemlig at sidde med to huslejer, indtil I flytter ind.

Måske kan tiden bruges på istandsættelse eller lignende.

Hvis I skal have en lejekontrkat, er det særdeles vigtigt, at I beskriver, hvorfor den er tidsbegrænset.

I jeres situation vil det være et ønske om afvikling af anden bolig og beskrivelse af den planlægning, som I har for jeres otium.

Det bør - efter min opfattelse - være en tilstrækkelig begrundelse, så man kan slippe af med lejeren.

Mvh
Henrik Høpner

------------------------------------------------------

?: Hej Henrik

Min kæreste og jeg har lige overtaget vores nye lejlighed, og nu kan vi så konstatere, at elevatoren i lejligheden larmer - meget!

Vi bor i stueetagen, og derfor er der selvfølgelig en del larm fra motoren i kælderen nedenunder samt en del lyde i forbindelse med start/stop, når alle beboere skal ind og ud.

Vi er flere nætter i træk blevet vækket kl. to om natten af elevatoren som kører, og vi kan ikke undgå at vågne.

Vi spekulerer på, om sælger, der har en loyal oplysningspligt, burde have oplyst os om, at der kunne være en del gener i lejligheden p.g.a. elevatoren.

Kan støjen karakteriseres som en fejl/mangel, og kan vi forlange et forholdsmæssigt afslag i prisen eller hæve handlen p.g.a. støjen?

Desuden kan vi oplyse at elevatoren ligger lige op af soveværelset! Sælger er ældre og ifølge mægleren lidt dement.

Mvh L

!: Kære L

Støjgener er ofte noget, der opfattes individuelt, men vsse former for støj er så generende, at de generelt opfattes som forhold, som en køber skal gøres opmærksom på.

Hvorvidt en mulig dement person - måske med dårlig hørelse - har været opmærksom på det eller ej, vil bero på en konkret vurdering.

I skal måske undersøge, om det i ejerforeningen har været drøftet, at det er et generelt problem, evt. fra den anden stuelejlighed.

I skal i hvert fald sørge for at gøre skriftlig indsigelse over for sælger og evt. også søge at få foretaget støjmålinger.

Jeg tvivler dog på, at I kan få lov til at hæve handlen, men måske kan I få hel eller delvis betaling af omkostninger til støjdæmpende isolering i soveværelset.

Mvh
Henrik Høpner