Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
20. Aug. 2019

Anonymt anmeldt: Opfylder vi ikke bopælspligten?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Kære Henrik

Min mor har boet i sin lejede lejlighed i 42 år og har lejet et værelse ud til en bekendt, der nu har boet der i to år.

Min mor er anonymt blevet anmeldt for ikke at opfylde sin bopælspligt, da hun stort set er i en vens sommerhus hele sommeren og i weekenderne henover vinteren.

Opfylder hun og lejeren af værelset bopælspligten, når lejeren bor fast i lejligheden eller skal hun også være i lejligheden?

Hun betaler alt til lejemålet – lejer betaler for sit værelse.

På forhånd tak
J

!: Kære J

Indledningsvis er det vigtigt at få slået fast, at der ikke er nogen helt stringente regler for, hvornår man anser bopælsforpligtelsen for at være opfyldt. Men som du beskriver det, er det min vurdering, at din mor ikke har nogle problemer i den sammenhæng.

Det forhold, at hun vælger at være en større eller mindre del i sommerhus i sommeren og tager på besøg i weekender, ændrer ikke på, at din mors hverdag og livsførelse udspringer fra lejligheden. Det havde været anderledes, hvis hun var fraflyttet lejemålet og eksempelvis havde opmagasineret møbler med videre.

Derimod kan jeg ikke udelukke, at din mors fremleje af et værelse kan give problemer.

Du nævner ikke noget om, at udlejer har givet tilladelse til det – og hvis din mor får et såkaldt påkrav om at lade være med det, skal hun tage det meget alvorligt. Uden udlejers tilladelse må man hverken helt eller delvist overladede brugen af det lejede til tredjemand - og det er reelt, hvad jeg vurderer, at hun gør, når hun fremlejer et værelse.

Fremlejer kan således ikke opfylde bopælsforpligtelsen for din mor. Hvis der kommer skriftlige henvendelser fra udlejer, er det derfor meget vigtigt, at din mor under alle omstændigheder reagerer hurtigt på disse.

Venlig hilsen
Henrik Høpner
Del det på