11. jul. 2022

Boligudsalg: Her er hvert andet hus sat ned i pris



Boligmarkedet er i den grad gået ned i tempo her i 2022 efter to coronaår, som tændte ild under danskernes købelyst.

Det kan blandt andet ses på mængden af huse til salg, hvor udbudsprisen bliver nedjusteret, som ifølge boligmediet Boliga.dk er steget markant.

I juli sidste år var 28 procent af det samlede villaudbud på landsplan sat ned i pris. Her et år efter er det hele 36,5 procent af de udbudte huse til salg, hvor der er blevet skåret i prisen.

Det er et tydeligt tegn på, hvor meget boligmarkedet har ændret sig i løbet af tolv måneder:

- For ét år siden var det sælgeres marked, sådan er det ikke længere i dag. Danskernes appetit på boligkøb er faldet det seneste år, som følge af den stigende rente og den høje inflation. Når renten stiger bliver det dyrere at låne penge, og samtidigt skal køberne sætte flere penge af til at leve for, da både fødevarer, benzin og varme er steget i pris, siger Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Kredit, til Boliga.dk.

- Sælgerne er begyndt at registrere de nye vinde på boligmarkedet, og derfor er det naturligt, at flere sætter prisen ned. Sælgerne er bange for at være på bagkant med markedet, og de er ikke mindst bange for købere, der vil undre sig over, hvad der er galt med boligen, siden den stadig ikke er solgt.

 

Rabat på hvert andet hus


Nogle steder i landet er så mange af de udbudte villaer sat ned i pris, at du kan få rabat på hvert andet hus til salg - særligt i hovedstadsområdet, hvor størstedelen af udbuddet i nogle kommuner er sat ned i pris. Det viser tal fra Boliga.dk.

Gladsaxe Kommune ligger på en førsteplads med prisnedslag på hele 59 procent af de udbudte huse – efterfulgt af Rødovre Kommune, hvor det er 55 procent af udbuddet. Sagt på anden vis; er der lige nu rabat mere end hvert andet hus til salg i de to forstadskommuner til København.

Begge er områder med høje boligpriser, som netop kan være en forklaring på de mange prisfald:

- Rentestigningen slår især hårdt i de dyre områder og herunder ikke mindst i og omkring hovedstaden, der har landets højeste boligpriser. Mange købere sætter sig hårdt for at komme ind på markedet, og derfor gør det ondt, når ydelsen på realkreditlånet stiger, siger Lise Nytoft Bergmann til Boliga.dk.

- Har man brug for at låne tre, fire eller fem millioner kroner, så er det noget, der kan mærkes, når renten stiger, og ofte er det ikke nok bare at sløjfe fitnessabonnementer eller den ekstra TV-pakke. Skal man have råd til den samme bolig i forhold til denne tid sidste år, skal man være villig til at skære ind til benet.

I Lyngby-Taarbæk, København og Herlev Kommune er der næsten også rabat på hvert andet hus: De deler nemlig en samlet tredjeplads med et prisnedslag på 48 procent af de udbudte villaer til salg.

 

Se villaer og rækkehuse sat ned i pris her


 

 

SE OGSÅ: Hvad skal din bolig egentlig koste?


Tjek prisen på en bolig, også selvom den ikke er til salg, på Boliga.dk. 

Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga