27. sep. 2022

Efter brud: Hvordan bestemmer vi, hvem der må beholde lejligheden?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik,

Min kæreste og jeg har valgt at gå hvert til sit. Vi vil begge gerne beholde vores fælles lejlighed, og vi har også begge to råd til at blive boende alene, men vi kan ikke blive enige om, hvem der ”må få den”.

Vi har boet i lejligheden i cirka ti år, så den er steget pænt i værdi. Hvordan afgør vi prisen – og hvordan den ene evt. skal kompensere den anden for at få lov at blive i lejligheden?

Hvis jeg skal købe min kæreste ud, vil jeg jo gerne gøre det for så lidt som muligt, omvendt hvis jeg skal købes ud, vil jeg helst ha’ så meget som muligt. Så: hvordan finder vi en løsning, der er god for alle.

Venlig hilsen,

L

!: Kære L,

Jeg går ud fra, at I ikke har en samejeoverenskomst. En samejeoverenskomst vil normalt netop tage højde for forskellige situationer i et parforhold, men hvis det ikke er tilfældet, må I forsøge at finde en anden løsning.

Hvis I kan samarbejde om det, vil jeg anbefale, at I bliver enige om én ejendomsmægler, som kan sætte prisen på lejligheden, eller også hver især udpeger en mægler, hvor i udregner gennemsnittet af de to vurderinger. På den måde sikrer I, at I får sat en pris på lejligheden, der ligner markedsprisen.

Når I skal finde ud af, hvem der skal have lejligheden, kan I eventuelt trække lod. I kan også holde en intern auktion, hvor I hver især lægger et skriftligt bud, og så får højst bydende lejligheden. Sæt eventuelt en mindstepris inden baseret på mæglernes vurdering.

Hvis I ikke mindeligt kan blev enige om enten en af de måder at sælge lejligheden på eller en tredje, kan I være nødsaget til at afholde en frivillig auktion. Der kan I selv byde på lejligheden, men det kan andre også.

Afgørende er, at I får sat den rigtige pris, så den, der ikke overtager lejligheden, også får noget med derfra.

Endeligt bør I på forhånd blive enige om, hvor lang tid, der skal gå fra en aftale om salg til overtagelsesdagen, og hvordan skal lejlighedens indbo skal fordeles. I kan forhåbentligt tale sammen om tingene.

Måske vil det være en overvejelse værd at finde en neutral part til at mægle mellem jer. Det behøver ikke at være en advokat; alternativt kunne det også gode venner, så I kan komme videre hver især.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga