Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
14. Sep. 2021

Ejer hus med bror: Kan jeg forlange, at han køber min halvdel?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.?: Kære Henrik, 


Jeg deler i fællesskab med min bror et hus, som vi har arvet efter vores mor i 2015. 


Vi har boet sammen i huset, men jeg vil gerne videre nu og vil derfor gerne sælge min halvdel af ejendommen, som er gældfri.


Vi vil begge gerne væk fra Aarhus, men uanset hvad jeg finder af boliger – og jeg har brugt masser af tid på det - er min bror ikke interesseret.


Kan jeg forlange, at han køber min halvdel af ejendommen, eller hvordan skal jeg forholde mig?


Med venlig hilsen, 


P


 

!: Kære P, 


Jeg forudsætter, at I ikke har nogen egentlig samejeoverenskomst eller driftsoverenskomst, og derfor er situationen lidt mere kompliceret, hvis der ikke på forhånd er en aftale om, hvordan man opløser samejet. 


I yderste konsekvens kan et sådant sameje blive opløst ved dom og ejendommen solgt på frivillig auktion. Det er i praksis en form for tvangsauktion, hvor der er et mindstebud svarende til den gæld, der er i ejendommen, men i det hele taget er det en rigtig trist måde at skulle opløse samejet på. 


I bør søge juridisk rådgivning for finde den løsning, der er mest optimal for jer – også økonomisk, da der kan være stor forskel på, hvad provenuet bliver afhængig af, hvilken salgsmåde det ender med. 


Hvis din bror ikke har råd til at købe dig ud, bør det ikke være dit problem, hvis du skal videre. På den anden side tvinges han så også til at opgive en bolig, som han måske er glad for. Så situationen er uheldig for alle parter. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner

Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga