18. jan. 2022

Ejer to huse: Kan vi slippe for at betale skat, hvis vi sælger det "nye" hus?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik,


Min mand og jeg står i den situation, at vi har købt et hus, før vi har solgt. Vi har nu ejet to huse i snart et år. Vores "nye" hus har vi renoveret på med den økonomi, vi har kunne undvære til renovering. Det vil sige indvendigt malerarbejde og lignende. 


Det hus, vi ønsker at sælge, har været til salg i 15 måneder med masser af fremvisninger, men uden et salg.


Vi overvejer derfor at sælge det "nye" hus igen, da vi er ved at synes, at det er hårdt psykisk. Kan vi undgå at betale skat (parcelhusreglen), hvis min mand flytter folkeregisteradresse til huset og flytter ind med en seng og overnatter der? 


Villaen er et enfamiliehus på 178m2 bolig og godt 900m2 grund. Er der andet, vi skal være opmærksomme på i forhold til parcelhusreglen?


Med venlig hilsen, 


S


 

!: Kære S, 


Hvis der skal betales avanceskat, kræver det, at der er noget at betale skat af. Når I har købt for ganske nylig, tvivler jeg på, at avancen vil være særlig stor. 


Særligt med henblik på transaktionsomkostningerne ved et salg; det vil sige honorar til advokat, en ny mægler, der skal sælge det, tinglysningsafgifter med videre, indgår i opgørelsen. 


Derfor tror jeg, at beløbet, der betales skat af, vil være begrænset. Hvis I modsat er heldige at få en gevinst, må I efter min opfattelse indstille jer på at betale skatten. 


Det afgørende er, om en bolig har været en reel bopæl for ejerne. Det forhold, at en af jer skifter folkeregisteradresse, opfylder efter min vurdering ikke det krav. 


I kan også overveje, om det er bedre - også økonomisk - at I i stedet for at betale en mulig avanceskat, sætter prisen ned på det gamle hus, så I kommer ud af den uheldige situation, som I står i. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner

Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga