ANNONCØRINDHOLD
20. apr. 2021

Få styr på akustikken i dit nye hus



Der er alle grunde til at integrere en god akustikløsning helt fra start, når du bygger hus. Men der findes flere forskellige typer. Bliv klogere på de forskellige muligheder, og hvordan man med enkle greb gør det nye hus til et rart sted at være.

 

Vi kender det alle sammen. At sidde i et rum, hvor snakken fra bordet kan være svær at høre, selv om du sidder lige overfor. Eller hvor lyden fra børnenes morgen-tv eller traktor på gulvet kan virke uoverskueligt høj, selv om de i virkeligheden befinder sig flere meter fra dig. Akustikken i de rum, vi befinder os i, er sammen med mange andre parametre og materialer i indretningen vigtig for, om der er rart at være.

Hvor trenden for bare 20 år siden var indretninger med mange flere tekstiler, gulvtæpper og bøger fra gulv til loft, der fungerede som naturlige hjælpere til en god akustik, lever mange i dag i mere moderne og minimalistiske hjem, hvilket påvirker akustikken inden døre. I dag bygges nye boliger nemlig ofte med højt til loftet og i hårde materialer som fx klinker, der sender lyden tilbage, hvor den kom fra, og derved skaber en dårlig akustik med stressende rum til følge. Derfor er det alfa og omega, at en god akustikløsning tænkes ind fra start.

Akustik er dog ikke noget, der er lovgivet om i privat boligbyggeri. Men hos arkitekt- og byggefirmaet Lind & Risør har man længe haft fokus på netop dette. Faktisk er det noget, der planlægges og rådgives omkring allerede i de indledende faser af et nyt byggeri, for det er ikke lige meget, hvornår akustikløsningerne integreres. For den bedste ydeevne og smukkeste løsning skal de nemlig integreres med resten af byggeriet, så man ikke ender med klodsede løsninger opsat efterfølgende, som man alt andet lige skal se på i mange år.

 

”I dag er husene blevet større, og vi bor ikke længere med tæpper og gardiner, som vi gjorde førhen. Og der er tilmed blevet højere til loftet. Derfor har flere fået øjnene op for, at det er vigtigt at indtænke akustikken, så lydbølgerne, der rammer boligens flader, kan absorberes i stedet for at blive sendt tilbage i et mangfoldigt ekko. Den typiske akustikløsning er integreret i loftet. Men lige præcis lofter i meget nybyggeri rummer også flere andre elementer som fx ovenlysvinduer, spots, ventilation, røgalarm, lampeudtag osv. Derfor er det en god idé at få lagt en god plan, inden byggeriet påbegyndes, for at få det bedste resultat og den rigtige lydkomfort til lige netop dit hus,” udtaler tegnestuechef hos Lind & Risør Christian Schulze.

 

FAKTABOKS

GUIDE: 4 forskellige løsninger


Alt efter bolig- og lofttype, og hvad rummet derudover har af funktion, kan man vælge mellem tre forskellige typer akustiklofter, som hver især kan noget forskelligt og har forskellige visuelle udtryk. Hvilken løsning der er bedst for din kommende bolig, er først og fremmest smag og behag – og en dialog med den pågældende materialevalgsarkitekt. De er alle skabt til moderne byggeri og er gode hver især til at modvirke lige præcis støj, da materialernes konstruktion og sammensætning ved deres åbne struktur er skabt til at absorbere lyd. Ofte giver selve det rum, akustikløsningen skal integreres i, dog udslaget for, hvilken slags løsning man vælger, hvad enten det er stenuld, gips, træ eller træbeton.


1. Rockfon Sonar stenuld: Rent og minimalistisk


En løsning er de såkaldte Rockfon Sonar-plader med fasede kanter indbygget i to lag gips, der opsættes efter behov. Rockfon Sonar-pladen er lavet af isolerende stenuld, som er et porøst materiale, der sørger for, at lyden ikke bliver slået tilbage, når den rammer pladen, men i stedet absorberes og dør.

Visuelt er den glat og mat og ligner mest af alt en hård, tynd plade. Dog er den ikke overmalbar, da det er selve mikrostrukturen i overfladen, som gør arbejdet. Til gengæld leveres den i hvid og har et pænt og neutralt udseende, som går i ét med resten af loftet, så man stort set ikke lægger mærke til den. En rigtig god løsning.

 

Foto: Lind & Risør 

 

2. Perforeret gips: Diskret og moderne


Vil man gerne have et homogent loft, kan man vælge perforerede gipsplader, der er populære i mange typer private hjem, da de er både diskrete og effektive og passer godt til den øgede trend i tiden med højere til loftet og store multirum, der skal kunne det hele.

Pladerne består af gips, der er perforeret, og er i forskellige størrelser og mønstre, alt efter hvad man er til. Bag ved pladen ligger et lag akustikfilt – en slags membran, som hjælper til med at dræbe lyden. Pladerne leveres hvide, men kan nemt overmales med egen maling, og de er derfor en rigtig god løsning på lang sigt, hvis man med tiden ønsker at male sine lofter.

Foto: Lind & Risør 


3. Troldtekt: Det rustikke look


Kan man godt lide et mere rustikt udseende, er plader af træbeton, også kaldet Troldtekt, måske løsningen. Troldtekt er et af de mest effektive materialer i tiden til at dæmpe støj og genklang i boligen og består, kort skitseret, af træspåner, der er dyppet i cement og vand og mest af alt ligner høvlspåner, der er limet sammen. På den måde opnås en stiv plade med en åben og rustik struktur, der er rigtig god til at fange lyden og derved forbedre akustikken.

Troldtekt pladerne er et rent naturmateriale og er samtidig gode mod brand og kan, ligesom de perforerede gipsplader, males over efter behov og monteres med spots. De monteres med synlige skruer og fås desuden i flere varianter, og kan også bestilles i en mikrostruktur, som gør dem lidt mindre rustikke i looket, hvis man ønsker det.

 

Foto: Lind & Risør 


4. Træ-paneler


Træpanelerne sættes op i loftet og integreres naturligvis i den øvrige loftbekædning. Bag træpanelerne sidder den lydabsorberende del.

De monteres med ikke-synlige skruer og fås desuden i flere varianter, hvad angår farver.

En moderne og æstetisk løsning som også kan fås til montering på vægge.

Foto: Lind & Risør
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga