25. jul. 2017

Familiehandler boomer: Så meget kan man spare på at købe i et familiesalgDet kan virke umuligt at komme ind på boligmarkedet i særligt de større byer, hvis man er førstegangskøber på jagt efter en lejlighed.

Priserne i byen er steget markant i løbet af de seneste år, og uden en solid udbetaling - både til banken og fra jobbet hver måned - kan det virke både svært og dyrt at blive herre i egen bolig.  Der er dog et lille hjørne af boligmarkedet, hvor der er billige priser at hente: familiesalgene.

For hvis forældrene har en lejlighed, de vil lade et af deres børn overtage til langt under markedsprisen, er der et vindue ved familiesalgene, som giver mulighed for en bolig til kuppris.

I den form for handel kan man sælge lejligheden til næste generation for op til 15 procent under den offentlige vurdering - der i øjeblikket er fastfrosset på 2011-niveau.

En opgørelse fra boligsiden Boliga viser, at salgskvadratmeterprisen for lejligheder i 2017 i gennemsnit ligger på 27.451 kroner, mens den gennemsnitlige kvadratmeterpris for de offentlige vurderinger ligger på 15.507 kroner - af dem vil man så kunne trække yderligere 15 procent fra.

Og det er blandt andet den store forskel på prisen, der gør familiesalg særligt attraktive i øjeblikket:

- Markedet er på et niveau nu, hvor der er mulighed for at give en stor skattefri gevinst til sine børn. Der er et vindue frem til 2019, hvor de nye ejendomsvurderinger kommer. Derfor handles der nu mange boliger til 15 procent under den offentlige vurdering mellem familiemedlemmer, siger boligøkonom og direktør i Boliga, Frederik Rovsing.

Det bli'r i familien

Netop muligheden for at give ungdommen et forspring på boligmarkedet har været en tendens, der stiger, når boligpriserne gør det samme.

Der blev handlet rekordmange boliger i familiesalg i jubelårene op til finanskrisen, og sidste år blev der for ejerlejligheder registreret det højeste antal familiesalg for de seneste ti år, viser tal fra Boliga.

De stigende priser på lejlighedmarkedet er dog ikke den eneste grund til, at der bliver handlet flere lejligheder mellem familien. Der har nemlig været snak om, hvorvidt muligheden for at sælge langt under markedspris skal afskaffes:

- Det høje niveau af familiehandler kan også skyldes frygt for, at reglen vil blive afskaffet. Der har gennem et stykke tid været usikkerhed om ejendomsskattesystemet, blandt andet har der cirkuleret rygter om, at muligheden for at sælge under den offentlige vurdering ville blive sløjfet, siger Frederik Rovsing.

Se salgspriserne på de familiehandlede ejerlejligheder i 2017 
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga