22. nov. 2022

Forældrekøbt lejlighed: Må min datter bo der gratis?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.
?: Hej Henrik,

Jeg har et spørgsmål, som jeg håber, du kan være behjælpelig med et svar på.

Min datter flytter snart hjemmefra, og jeg vil gerne købe en lejlighed til hende; et såkaldt klassisk forældrekøb.

Jeg har øje på en ejerlejlighed inde midt i København, men hvordan finder man ud af, hvor meget – eller nærmere hvor lidt - hun skal betale i husleje?

Må jeg egentlig godt som forælder lade hende bo der gratis og betale alle udgifter selv? Jeg vil nemlig gerne give hende den bedste start på hendes nye studieliv som overhovedet muligt.

På forhånd mange tak for hjælpen.

Med venlig hilsen,

G

 

!: Kære G,

Det lyder som en meget sympatisk tankegang, at du vil sikre din datter den bedste start på studielivet, men det er desværre ikke muligt at lade hende bo i lejligheden gratis.

Problemet er, at du skattemæssigt skal have en indtægt på din ejendom; nemlig huslejen. Du kan få et svar på, hvad minimumsbeløbet for huslejen kan fastsættes til ved at kontakte huslejenævnet i København. Det vil skattevæsnet være forpligtet til at anerkende.

Hvis du gerne vil hjælpe hende med huslejebetalingen, kan du overveje – hvis ikke du allerede har gjort det – at give hende et gavefrit beløb årligt. Den aktuelle sats kan du se på Skats hjemmeside. Giver du mere end det beløb om året, skal der betales en gaveafgift på 15 procent af det overskydende beløb.

For at undgå problemer med skat, skal der ligge en lejekontrakt, hvori mindstebeløbet er angivet, og dette beløb skal rent faktisk betales – evt. ved en fast overførelse hver måned fra din datter til dig.

At du så af hjertets godhed kan beslutte dig for en gang om året eller med hyppigere interval at give din datter en pengegave, så hun har til dagen og vejen – herunder også husleje – kræver det kun, at du hvert år angiver beløbet hos Skat; en såkaldt gaveanmeldelse.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga