19. apr. 2022

Formand har indført ventelister i andelsforening: Må han det?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

Vi bor i en andelsbolig, hvor vi hidtil selv har sørget for at finde en køber, vi har hidtil ikke opereret med ventelister.

Nu har vor formand bestemt (udenom beboerne), at der indføres ventelister - både eksterne og interne - og det bevirker, at vi som andelshavere i første omgang ikke selv bestemmer, hvem der kan købe lejligheden.

Ved anvendelse af ventelister kan andelshaveren kun sælge til familie i lige linje ned og op. Hvis ikke dette er muligt, overtager bestyrelsen retten til at vælge en køber ud fra de ovennævnte lister, hvor de så har seks uger til at finde en køber.

Vi andre sættes så udenfor i de seks uger med blandt andet måske en måneds længere husleje og uden muligheden for at hjælpe en ven. Finder bestyrelse ikke en mulig køber, overgår salget til andelshaveren igen.

Jeg mener, at det er en ændring af vores vedtægter og dermed skal behandles på en generalforsamling, da vi altid selv har stået for at finde en køber, der selvfølgelig skal godkendes af bestyrelsen.

Spørgsmålet er: Kan formanden selv egenrådigt bestemme ovenstående?

De Venligste Hilsener,
TSB

!: Kære TSB,

I sagens natur kender jeg ikke indholdet af jeres vedtægter, men det ville være ganske usædvanligt, hvis man har overladt en så væsentlig beslutning til formanden og ikke generalforsamlingen.

Det lyder, som du også selv er inde på, klart som en vedtægtsændring, og derfor skal den behandles på en generalforsamling, og oftest vedtages sådanne ændringer ved et såkaldt kvalificeret flertal.

Normalt er det to tredjedele af fremmødte, og mindst to tredjedele af andelshaverne skal være fremmødt. Men det er nærmere beskrevet i foreningens vedtægter.

Såfremt, der er tale om, at formanden blot er begyndt at håndhæve allerede vedtagne bestemmelser, bør det efter min opfattelse også bekræftes på en generalforsamling, at man fremover vil håndhæve de vedtægter, der måske allerede eksisterer.

Men det er ganske usædvanligt, at en formand kan beslutte dette alene.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner