28. sep. 2021

Formidlingskontrakt: Vi er i tvivl om, hvad solgt eller gratis betyder



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Hej Henrik


Vi har haft vores hus til salg hos én mægler, og det er ikke lykkedes ham at få solgt huset – derfor skifter vi nu mægler. Vi var af den opfattelse, at det var solgt eller gratis.


Vi har også en mail, hvor vi har skrevet til mægler, at vi gerne ville lave en solgt eller gratis-aftale, og hvor han bekræfter, at det er det, og at vi ikke kommer til at betale for hans arbejde og markedsføring, hvis huset ikke bliver solgt. Nu siger han dog, at vi skal betale for noget ejendomsdata, de har indhentet, og for billederne – mens resten altså er godskrevet. 


Vi er i tvivl, om det er fair, at vi nu står med en udgift, når huset ikke er solgt, omvendt kan vi også godt se, at de har haft udgifter til de ting, som kun gavner vores hussalg. Ejendomsmægleren har fortalt os, at det er normalt, at man betaler for de ting, selvom det er ”gratis”, vores spørgsmål er derfor, om han har ret? Vi vil jo hverken snyde eller snydes. 


Hilsen


N


 

!: Kære N, 


I skal allerførst kigge i jeres formidlingsaftale, for der bør det fremgå, hvordan solgt eller gratis fortolkes. 


De to ting, der bliver opkrævet; indhentning af ejendomsdata og billeder, er efter min opfattelse normalt noget, der skal betales for. Også fordi I til dels kan bruge ejendomsdatarapporten og tilsvarende billederne til det videre salgsarbejde.


Men det vigtigste er, at der er klarhed i formidlingsaftalen. Hvis der ikke er det, så har mægleren efter min opfattelse - når der reklameres med solgt eller gratis - ikke mulighed for at opkræve for de to ydelser. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner