Foto: Benjamin Suomela / Norden.org
29. Nov. 2016

Fundet en bolig til 1 krone? Pas på, før du slår til1 krone.

For det kan du få fire strømper uden fod, en tomat som rød som blod og en... andelsbolig?

Fra tid til anden sker det nemlig, at boliger bliver udbudt til så lave beløb, at det praktisk talt må kaldes en foræring. På boligsiden Boliga, var der således i slutningen af november fem andelsboliger udbudt til under 10 kroner.*

Selvom det ved første øjekast ligner en gylden mulighed for at få et hjem til kup-pris, er det ikke helt så simpelt:

- Du kan ikke nøjes med at kigge på prisskiltet, når du køber andelsbolig, for en krone er ikke kun en krone her. Du køber også en gæld i en forening, så den reelle pris kan være meget dyrere end en tilsvarende ejerbolig, forklarer den uafhængige andelsbolig-analytiker Tejs Volfsberg Carstensen fra Bofinans.

Den samme melding kommer fra boligøkonom og direktør hos Boliga, Frederik Rovsing:

- Det er en rigtig god idé at få rådgivning af en, der kan gennemgå foreningens økonomi med tættekam. For selvom man får boligen for et par enkelte kroner, kan det blive dyrt på den lange bane, siger Frederik Rovsing.

Todelt andelsbolig

Andelsboliger bliver ikke tinglyst ved et salg, og derfor kendes de endelige priser ikke. Udbudsprisen afslører dog, at enkelte sælgere allerede i "til-salg"-fasen sætter prisen ned til et beløb, der næsten kun kan beskrives som symbolsk.

Således var der i 2014 udbudt 36 andelsboliger til mellem 0 og 10 kr. hos ejendomsmæglere, mens det sidste år var 12 styk, viser en opgørelse fra Boliga.**


- De lavt prissatte andelsboliger er et fænomen, vi i dag ser udenfor de store byer som Århus og København. Her er der flere andelsforeninger, hvor det reelt kan være en dyrere løsning at vælge en andelsbolig, siger Tejs Volfsberg Carstensen.

Han giver blandt andet et eksempel på en andelsforening i Faxe Kommune, hvor en bolig ville ende med at være hele tre gange så dyr, som en tilsvarende ejerbolig.

Vær opmærksom

Og uanset om boligen koster en flad femmer eller et millionbeløb, bør man altid sætte sig godt ind i den enkelte forenings økonomi, når man investerer i en andelsbolig.

- I værste fald bliver man stavnsbundet i sin bolig, fordi den ikke kan sælges videre. Typisk bor der også mange ældre mennesker, og hvis ingen vil købe deres bolig efter for eksempel et dødsfald, vil de resterende andelshavere få endnu flere udgifter, siger Tejs Volfsberg Carstensen og uddyber:

- Boligafgiften siger derfor ikke nødvendigvis noget om sundheden i foreningen. Du kan ikke alene ud fra den vide, om der er store hængepartier i vedligeholdelsen eller gæld, der ikke afdrages på. Og så kan den til 5.000 kr. om måneden hurtigt blive meget dyrere, end den der kostede 6.000 kr. til en start, siger han.

Her kan du se de boliger, der udbudt til mellem 0 og 10 kr.

* Antal andelsboliger udbudt per 28. november 2016.

** Boliga har trukket en statistik for antal andelsboliger udbudt til mellem 0 og 10 kr. i år 2014 og 2015.
Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga