04. aug. 2021

Gruset i maskineriet: Her er boligkøbets uforudsete udfordringer


Det er meget normalt, at man under en kompliceret proces som et boligkøb løber ind i uforudsete ting. Men hvor noget af det ikke ligefrem overrasker; som en flytning, der bliver lidt dyrere, eller en renovering, der tager overhånd, så er der også ting, som de færreste uden en boliguddannelse kunne have forudset.


Der skriver boligmediet Boliga.dk. 


Derfor er det vigtigt, at du gør dit benarbejde grundigt, inden du investerer i din nye bolig. Det er nemlig alle ting, der kan have store konsekvenser for dit køb og fremtiden i dit nye hjem.

Boligadvokat Henrik Høpner, der er partner hos Lund Elmer Sandager, forbereder dig på nogle af de særligt udfordrende snubletråde ved et boligkøb:


 

Lokalplaner og servitutter  


- Både lokalplaner og servitutter kan have stor indflydelse på et boligkøb. Hvis en køber ønsker at bygge et nyt og større hus, kan der være bestemmelser i både lokalplaner og servitutter, der forhindrer byggeriet både nu og i fremtiden, siger Henrik Høpner til Boliga.dk.


- Lokalplaner er planer udarbejdet af kommunen og kan indeholde alle former for reguleringer, der både angår byggeriers højde, størrelse, udseende, anvendelse og tilsvarende forhold - ofte for at bevare et område som det er eller åbne for ny anvendelse: Det kan være etablering af en dagsinstitution, en skole, en fabrik eller tilsvarende, der kan påvirke mange ejendomme i lang tid fremover.


- Derimod kan servitutter både være privatretslige og offentlige pligter eller rettigheder, der er stiftet for en eller flere ejendomme. Ligesom lokalplaner kan de regulere stort set alle forhold på en ejendom og skal desuden også klargøre, hvem der har mulighed for at rejse krav, hvis servitutten ikke bliver overholdt. 


- Servitutterne kan også forpligte til, at der for eksempel at er færdselsret på grunden, hvis der er en gennemgang ned til stranden i et sommerhusområde, siger Henrik Høpner. 



Sommerhus på lejet grund


- Når du køber et sommerhus, hvor du samtidig køber grunden, som det ligger på, så ejer du det hele og skal ikke slås med en udlejer. Køber du derimod et sommerhus på lejet grund, er det meget vigtigt, at lejekontrakten for grundarealet bliver gennemgået minutiøst, siger Henrik Høpner. 


- Den kan nemlig indeholde en tidsbegrænsning og nogle gange en forpligtelse til, at grunden skal afleveres tilbage til udlejeren i ryddet stand. Sommerhuset skal altså enten flyttes eller rives ned, når lejeaftalen udløber – og i andre tilfælde skal sommerhuset også gå tilbage til ejeren af jordarealet. 


- Det kan også give problemer at skulle låne til købet af et sommerhus på lejet grund. Derfor skal du ikke blot være meget grundig med at gennemgå lejeaftalen, men eventuelt også sikre dig en forlængelse af den i en lang årrække. Ikke mindst fordi, at du på et tidspunkt skal sælge det igen, og det kan være svært at få en ordentlig pris for et sommerhus på lejet grund fremfor et helt almindeligt sommerhus, siger Henrik Høpner. 



Hjemfaldspligt


- I nogle lejligheder – særligt i København – er der en såkaldt hjemfaldspligt, som dækker over en aftale, bygherren af ejendommen har lavet med kommunen for ofte mere end 100 år siden. Det betyder, at kommunen i sin tid har solgt grunden billigt med den betingelse, at de har krav på at få grunden og eventuelt bygningen tilbage på et eller andet tidspunkt mod at betale et meget begrænset beløb til den nuværende ejerkreds, siger Henrik Høpner. 


- Når man køber en lejlighed med hjemfaldspligt, kan det påvirke muligheden for at låne til boligen hos en kreditforening og også muligheden for at sælge den igen - alt efter tidshorisonten for hjemfaldspligten. 


- Det er ikke muligt at få ophævet hjemfaldspligten på en ejendom. Det har højesteret for en hel del år siden taget stilling til. Derimod kan man enten frikøbe eller udsætte tidspunktet, hvor hjemfaldspligten bliver aktuel. Jo kortere tid, der er til hjemfaldspligten udløber, desto højere bliver beløbet, der skal betales til kommunen, siger Henrik Høpner til Boliga.dk. 


 

LÆS OGSÅ: Billigere boliger: Pas på inden du køber et hus, der kan skade dit helbred

Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga