12. feb. 2018

Her er boligforbedringerne, der kan betale sig - og dem du skal holde dig fraDet begynder med en spirende fornemmelse: måske der skal ske noget nyt om et par år? Der kommer jo til at mangle et børneværelse! Og i vores alder går det vel ikke med turen til femte sal?

Kan et boligsalg spejdes svagt i horisonten - mens energien stadig er til at forbedre boligen - så er der visse boligprojekter, der bedre kan betale sig end andre.

- Helt overordnet set får du ikke udgifterne til luksus-forbedringer betalt hjem, mens for eksempel en altan eller et køkken-alrum er noget, der ligger køberne meget på sinde, siger John Wulff, ejendomsmægler og partner hos Købersmægler.dk.

- Til gengæld fylder æstetik meget, så når der bliver udbudt en bolig med en flot æstetik, kan den nemt sælges, fordi folk gerne vil købe den fede bolig. De lader sig altså forføre, og så køber de måske en relativt dårlig bolig, der dog ser flot ud.

Drop taget af guld

Men som sælger skal man vide, at det ikke alene handler om, hvor smuk, lys eller skøn boligen ser ud. Dit lokalområde har også en stor betydning for, hvor højt prisen vil kunne stige, når boligen bliver forbedret:

- Visse steder i landet er der en maxpris, og den kan du ikke overstige, om du så laver et tag af guld. Køberne i de områder vil ikke betale så meget for noget ekstra,  og så kommer der en øvre grænse for områdets bæreevne, siger John Wulff.

Det er altså ærgerligt at have brændt mange penge af på forbedringer inden et salg. Penge, som sælgerne så ikke kan få tilbage - alene fordi huset ligger der, hvor det gør.

Så uanset om det er sommerhus, en lejlighed eller en villa, der snart skal pynte i mæglervinduer og på nettet, er der en række investeringer, der bedre kan betale sig end andre.

Boliga har fået John Wulff fra Købersmægler.dk til at vurdere værdien af flere af de forbedringer, du kan være fristet til at kaste dig over:


Tagterrasse:

- Tagterrasser et meget attraktive. Typisk er det aktuelt for lejligheder, og det er klart, at særligt en privat af slagsen vil være manges drøm, fordi man får en exceptionel adgang til uderum. Det tilføjer altså boligen en stor værdi, siger John Wulff.

- De fælles tagterrasser har også en værdi, men den er dog begrænset af, at andre har mulighed for at bruge dem.

Altan

- Det er ubetinget godt at få en altan, og det er en af de typer af forbedringer, der ligger helt i topklasse. Så hvis man som sælger overvejer at sætte en på boligen, er det godt at vide, at den er betydeligt mere værd end omkostningerne, siger John Wulff.

- For mange købere er den ikke længere et ønske, men et must. Så selvom der så er faktorer som størrelsen, og om den vender rigtigt, så er det noget, jeg ubetinget altid vil anbefale at få lavet.


Varmepumpe (luft til luft)

- Det er helt yt på lejligheder og so-so i en villa, hvor det hjælper, men også udstiller, at man ikke har et centralvarmesystem. Særligt for sommerhuse er det dog en meget positiv ting at have en varmepumpe, fordi der er mulighed for at fjernstyre den. Så kan man hjemmefra sætte den til 20 grader, og man slipper for at der er koldt og gustent i sommerhuset, inden man får tændt op, siger John Wulff.

- Den eneste downside er, at de er grimme. Det er et plastikmonster, der blæser med varm luft, men man får altså en så høj varmeeffekt i en varmepumpe, at man kan spare på varmeregningen.

Brændeovn

- I et sommerhus er en brændeovn et must, og for mange skal den være der, fordi det er hyggeligt. I et hus er det sjældent særligt vigtigt, medmindre den har en særlig pæn glasfacade, mens mange nok vil være ligeglade med dens tilstedeværelse i en lejlighed og nærmere se den som noget kuriøst, siger John Wulff.

Nyt køkken

- Det er svært at få pengene hjem på alt luksus, så man skal bygge et luksuskøkken for ens egen skyld, og fordi det vil give en højere livskvalitet. Et billigt køkken vil bedre kunne betale sig -  især hvis det er for at skifte et gammelt og slidt køkken ud, siger John Wulff.

Køkken-alrum

- Det er meget populært, og for mange købere er det et ret afgørende punkt. Folk ser også efter muligheden for at etablere et køkken-alrum, hvis der ikke er et i forvejen. Et køkken-alrum er altså noget, der betaler sig, men man skal ikke gå grassat i de dyre køkken-løsninger, siger John Wulff.  

- Og særligt i lejligheder er det et plus, for hvis man kan inddrage køkkenet i en af stuerne, kan man få et ekstra værelse.


Nyt badeværelse

- Lejligheder med et godt bad skiller sig ud, fordi mange andre har et dårligt, så det er en god idé at etablere et stort bad, hvis det kan lade sig gøre. Et badeværelse er dog en stor investering, så i et hus kan det ikke nødvendigvis betale sig, medmindre du fx kan gå fra et til to badeværelser, siger John Wulff.

Beslægtet er også muligheden for at have gode vaskefaciliteter:

- Flere og flere er på jagt efter en god vaskeløsning. Så kan der findes plads til det i badeværelset, er det et stort plus hos køberne.

Kælder:

- Hvis man i et hus kan renovere en ellers fugtig kælder og på den måde gøre den attraktiv, så er det også meget positivt for prisen, siger John Wulff.

Her kan du læse, hvad du skal svare, når mægleren kommer med sine typiske guldkorn
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga