05. okt. 2021

Husene sælges for næsen af os: Hvordan forløber en normal salgsproces?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik 


Vi er et ungt par, lige blevet forældre og på jagt efter drømmehjemmet. Vi føler os meget på bar bund, når vi er ude på fremvisninger og kigger i salgsmateriale fra ejendomsmæglere. 


Vi har ikke råd til alverden, men vi har fundet nogle huse, der er inden for vores budget og som passer til vores behov og drømme. Desværre har vi ikke været hurtige nok til at slå til, når det har været, og husene er blevet solgt til anden side. 


Vi har måske en for lang betænkningstid – og oveni det kommer jo så tiden hos en advokat, der kan kigge på papirerne. 


Vi forstår ikke, hvordan alle andre kan være hurtigere end os, kan du forklare, hvordan en salgsproces normalt forløber? Er det normalt, at man skriver under med forbehold for bank og advokat, og så først der føler efter i maven og springer fra handlen, hvis det viser sig ikke at føles rigtigt. 


Venlig hilsen


L og M


 

!: Kære L og M, 


I visse dele af landet er boligmarkedet i dag sådan, at der skal træffes en hurtig beslutning.


For at sikre, at I ikke hele tiden kommer for sent, skal I for det første søge meget præcist, så I ved, hvad I vil have. Det kan være antal værelser, kvadratmeter, afstand til skole og lignende.


Når jeres basiskrav er opfyldt, skal I herefter mærke efter i maven, om I populært sagt, kan ”parkere bilen på stedet". Det vil sige, ville I kunne komme kørende eller cyklende til stedet og sige: ”Nu er vi hjemme”. 


Når den følelse er der, skal I bede om at få udarbejdet en købsaftale og hurtigst muligt få jeres og sælgers underskrift på den, men med forbehold for både bank og advokat. Der skal være tale om et forbehold og en godkendelse af handlen i sin helhed, og når sælger har skrevet under, kan de ikke fortryde underskriften. 


Herefter er det op til advokaten og jer at drøfte, om I skal gennemføre handlen endeligt eller ej. Af hensyn til sælger og omkostninger til advokat, skal I naturligvis ikke skrive under på hvad som helst,  bare for at være sikre på at få noget, som I måske gerne vil have.  


Det kræver en sikker hånd at vælge den bolig, som man ønsker i fremtiden, men der skal også tages hensyn til sælgeren, der måske håber på og regner med, at boligen rent faktisk er solgt. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner