Foto: Presse
23. Dec. 2018

Hvad koster et nyt tag, og derfor gør det boligen mere værdEn af de ting på boligen, der især bliver nedslidt med årene, er taget. På et eller andet tidspunkt, bliver det derfor en nødvendighed at udskifte det gamle tag med et nyt. Når den tid kommer, er der i dag rigtig mange forskellige valgmuligheder i forhold til tagtyper og dermed også et vidt spænd i forhold til priser.

Desuden øges boligværdien også, når det gamle tag bliver erstattet af et nyt og moderne tag. Der vil her blive forklaret om forskellige tagtypers fordele og ulemper, hvad de koster og hvorfor det øger boligens værdi at udskifte det gamle tag.


Det klassiske tegltag er stadig danskernes favorit


Et tegltag er en meget populær teglbelægning i Danmark. Dette skyldes at et nylagt tegltag er utrolig flot, men samtidig er denne tagtype også utrolig holdbar, såfremt det er lagt korrekt. Netop det, at et tegltag er meget solidt samtidig med, at det fremstår flot, gør, at et tegltag er med til at sikre en ret god salgspris på boligen. Inden man beslutter sig for et tegltag, er der dog nogle overvejelser, der skal gøres.

Først og fremmest er et tegltag ret tungt og har derfor en stor last. Hvis man på nuværende tidspunkt har en let tagtype som fx ståltag, så er det ikke sikkert at bygningskonstruktionen kan holde til et tungere tegltag. Desuden er tegltag i den dyre prisende af tagtyper. For at give nogle priseksempler koster et 300 kvadratmeter tegltag i røde B&C tegl med kvist og ovenlysvinduer omkring 350-400.000 kr., mens et mindre 95 kvadratmeter tegltag i mærket Creaton Natur (rød) med ovenlysvinduer ligger i omkring 100.000 kr. Denne høje pris skal man have med i overvejelserne, hvis man overvejer et tegltag.

Der er selvfølgelig nogle klare fordele ved tegltag.

Først og fremmest giver denne tagtype et rigtig flot klassisk look til boligen. Desuden har tegl utrolig lang levetid, og hvis det er lagt korrekt, kan et tegltag holde mellem 50 og 70 år. Og sidst men ikke mindst har tegl den fordel, at det er lydabsorberende, hvilket kan være en fordel, hvis boligen har overetage og ligger ud til en trafikeret vej.

tag2

Foto: Presse


Eternitplader er populære til parcelhuse


En anden meget populær tagbelægning er eternitplader, der er lavet af fibercement. Dette er cement, hvori der er blandet fibre, der sikrer en god fleksibilitet og utrolig høj styrke. De mest kendte former for eternittag er bølgeeternit og skifereternit. Den klassiske bølgeeternit bruges ofte på parcelhuse, villaer og landejendomme.

Denne har et udseende, der minder om klassisk tegl, men det er både billigere og kræver som regel ikke undertag. Skiftereternitten er plader, der er udformet som kvadrater eller rektangler. Denne type af eternit kræver dog undertag. Både bølgeeternit og skiftereternit har en forventet levetid på ca. 30 år, men til gengæld er det så billigere at få lagt end klassisk tegl.

Et 250 kvadratmeter sortblå bølgeeternit med gavlbelægning fås for ca. 180.000 kr. Dog findes der også mærker af eternitplader, hvor man kan få lagt et tag for under 100.000 kr. Det er således væsentligt billigere og vejer mindre end det klassiske tegltag. Til gengæld øger denne tagtype ikke boligens værdi på samme måde som et tegltag.

En ting der gør, at flere vælger eternittag er også, at det er relativt nemt at lægge bølgeeternit selv. Det kræver selvfølgelig at man ved, hvad man laver og har det rette værktøj. Hvis man investerer i et godt solidt stillads, og følger den monteringsvejledning, der ofte følger med bølgeeternitplader, så skulle det være muligt at lægge taget selv. Bemærk dog at et gør-det-selv tag ikke giver køberen samme tryghed ved et eventuelt salg, hvilket kan trække salgsprisen ned. Vælger man et skifereternit, er dette noget sværere at lægge, og det vil formentlig kræve professionelle håndværkere at montere et sådanne tag.


Ståltag vinder mere og mere opmærksomhed


En af de mere moderne tagtyper er ståltaget. Dette er en meget let tagbeklædning, der er ret nem at montere. Desuden har det helt op til 50 års holdbarhed, hvis man vælger de korrekte mærker inden for ståltag. Grunden til, at flere og flere vælger ståltag, er at taget er så let. Dette betyder i mange tilfælde, at det kan monteres direkte oven på det gamle tag, hvilket er med til at holde prisen nede på en montering.

Et ståltag er som udgangspunkt udformet som tegltag, og grundet den blanke overflade, kan det på afstand være svært at skelne mellem glaseret tegl og et ståltag. Det er således en billig, men samtidig stadig utrolig flot tagløsning, hvorfor flere også vælger denne tagtype. Dog stadig primært til erhverv.

Prismæssigt ligger ståltage som regel på 100-200.000 kr. afhængigt af størrelsen, men fx koster 180 kvadratmeter sort Decra ståltag, der er monteret direkte på det gamle tag omkring 150.000 kr. Mange vælger desuden ståltag, da det er et tag, der er relativt hurtigt at montere. Man kan eventuelt finde et tilbud på håndværker, hvis man vil have nærmere information omkring priser og monteringstid. Typisk kan håndværkere dog montere et ståltag i løbet af et par uger, da tagtypen som sagt er relativ nem at montere.

I forhold til vedligeholdelse er det meget nemt at have et ståltag. Et ståltag med glat overflade kræver nemlig stort set ingen vedligeholdelse. Har man et ståltag med grov overflade, kan det dog være nødvendigt at give taget algefjerner engang imellem.

haandvaerker

Foto: Presse


Et nyt tag udstråler et vedligeholdt hus


Når en køber skal ud og kigge på nyt hus, fokuseres der ofte på ting, der indikerer et velholdt hus. Nyt tag, nye vinduer og nye døre er derfor renoveringer, der vækker stor tilfredshed hos en eventuel køber. Netop af denne grund er det også en god investering at udskifte taget, hvis man overvejer at sælge sit hus.

Et nyt tag gør ikke absolut boligen mere værd, men et gammelt tag kan til gengæld sænke boligens værdi, da en eventuel køber kan bruge dette som argument for prisnedslag, da der inden for de nærmeste år vil skulle foretages en udskiftning af taget.

Hvis man gerne vil vedligeholde sin boligs værdi, er det derfor en rigtig god idé at foretage en udskiftning af taget.
Del det på