Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
25. Jan. 2022

Inddragelse af repos til sammenlagte lejligheder: Skal vi betale for arealet?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.?: Hej Henrik,


Jeg har et spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe med:


Hvad er den korrekte fremgangsmåde i forhold til betaling og værdi, når en repos, der før var fællesareal imellem to andelslejligheder, inddrages i de to lejligheder, der sammenlægges?


I lejlighedsbruttoareal hører en andel af fællesarealet jo med, det vil sige halvdelen af reposen. To lejligheder er dermed lig med en hel repos. Det betyder også, at repos-arealet allerede blev betalt for, da lejlighederne blev købt. Ligesom der løbende er betalt boligafgift.


Spørgsmål: Kan andelsforeningen retmæssigt kræve, at vi skal betale for arealet (igen)? Og i så fald, hvilken andelskrone ligger der så til grund for værdisættelsen - fra dengang reposen blev inddraget eller den nuværende?


På forhånd tak.


Mvh. 


T


 

!: Kære T, 


Når reposen, der hidtil har været et fællesareal, bliver inddraget i en andelsbolig – uanset om det er den ene eller den anden - må der efter min vurdering betales til forening for fællesarealet.


De andre andelshavere har jo på linje med jer også betalt for fællesarealet over tid, og det er et areal de nu ”mister”. 


Hvordan det skal prissættes, kan jeg ikke afgøre, men det må få den betydning, at der dels skal betales en højere boligafgift, men til gengæld må andelens værdi tilsvarende sættes op – formodentlig på baggrund af kvadratmeterantal. Så på den ene side kommer I formodentlig til at betale for det, men på den anden side får I opskrevet værdien af andelen.  


I skriver ikke noget om, hvornår det er sket, eller om det er noget I påtænker, så der kan være nogle forhold i den forbindelse. Herunder, at der ved passivitet eller stiltiende accept er etableret en anden ordning. 


I bør drøfte det grundigt med såvel bestyrelsen og foreningens advokat for at sikre, der ikke efterfølgende opstår problemer. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner

Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga