Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
14. Sep. 2021

Kan andelsboligforeningen nægte opsætning af trappestol til beboer?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.?: Kære Henrik, 


Jeg er blevet bekendt med en for mig, og sikkert mange andre, helt uforståelig situation: En af mine gode venner, der er benamputeret og bosiddende i en andelsbolig, har af kommunen fået bevilget en trappestol uden omkostninger for andelsboligforeningen således, at han ved egen hjælp kan komme udenfor boligen. Boligen er placeret i en meget høj stueetage, hvorfra der er trappe ned til ejendommens udgang. 


Ejendommen har elevator, som starter ved omtalte bolig og op til de øvrige etager. På en ordinær generalforsamling i andelsboligforeningen blev forslaget om opsætning af trappestolen nedstemt ved almindelig stemmeflerhed. Argumentet er, at der er for lidt plads på trappen. Helsingør Kommune har midlertidigt foretaget de nødvendige opmålinger i forbindelse med evt. montering og sagt god for opgaven. 


Kan andelsboligforeningen med loven i hånd nægte opsætning af trappestolen? I foreningens vedtægt findes ingen specifik paragraf, der beskriver, hvordan nævnte problematik skal behandles. 


Med venlig hilsen, 


O


 

!: Kære O, 


Tak, fordi du prøver at hjælpe din ven. Det er desværre nok en situation, man kommer til at se flere af i årene fremover, og det er min umiddelbare vurdering, at andelsforeningen ikke bør kunne modsætte sig indretningen, så længe det af en offentlig instans er bemidlet som et teknisk hjælpemiddel. 


Selvfølgelig skal alle krav om afstand og brandsikkerhed overholdes, men det, forstår jeg på dit spørgsmål, er på plads.


Jeg vil anbefale, at I eventuelt lader kommunen – der jo har bevilget hjælpemidlet – gå ind i sagen og måske prøve at argumentere kraftigere overfor foreningens medlemmer. 


Alternativt findes der måske en anden løsning, så der eventuelt kan komme en udgang direkte fra lejligheden ned til terræn, men det kan være, at andelsforeningen heller ikke bryder sig om det. 


Jeg håber, at det lykkedes, og at andelsboligforeningen besinder sig.  


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner

Del det på
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga