27. dec. 2022

Kan jeg lave flexbolig i en ejendom med erhverv?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Stil dit eget boligspørgsmål HER - og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Kære Henrik,

Er det muligt at få tilladelse til at lave flexbolig i boligdelen af en blandet erhverv- og boligejendom?

Ejendommen vi kigger på, er for nuværende registreret i BBR som halvt bolig og halvt erhverv. Der er ikke nogen lokalplaner eller servitutbestemmelser for området.

Vil det være muligt at få flexboligstatus til boligdelen af ejendommen, mens erhvervsdelen beholder sin status som erhverv? Således, at man for eksempel kan have atelier/personligt ejet virksomhed i erhvervsdelen, men uden at have bopæl på adressen?

Med venlig hilsen,

M

!: Kære M,

Det spørgsmål, du rejser, har jeg ikke beskæftiget mig med tidligere.

Det er ikke usædvanligt, at man har en ejendom med både bolig og erhverv, men når du ikke beskriver, hvordan ejendommen rent fysisk ser ud; om det er separate enheder eller bygget ind i hinanden, vil mit bedste råd være, at du kontakter kommunens tekniske forvaltning for at høre, om de vil godkende, at ejendommen som helhed anvendes som flexbolig, da det er boligdelen, der er afgørende.

Hvorvidt kommunen vil tildele en flexboligtilladelse er noget, der i øvrigt i øjeblikket er under pres visse steder i landet. For eksempel har en kommune på Sydsjælland valgt at fjerne muligheden for flexbolig i større provinsbyer.

Så en konkret henvendelse til kommunen vil kunne give dig en endelig afklaring.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner