03. maj 2022

Kan jeg opsige lejeren i den lejlighed, jeg overvejer at købe?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Jeg overvejer at købe en ejerlejlighed, men desværre følger der en lejer med.
Min kollega siger, at man ikke kan opsige lejeren, hvis lejemålet er ubegrænset, og han selv var blev rådet til ikke at købe af sin advokat.

Jeg har så googlet mig til, at man godt kan opsige med et års varsel, hvis man selv vil bo i boligen.

Håber du kan give os et klart svar.

Mvh.

L

!: Kære L,

Jeg kan nok desværre ikke give dig et klart svar, men når du selv har været inde og kigge i lejelovgivningen, kan du se, at der en række forskellige regler, som er i spil.

Udgangspunkter er, at man godt kan opsige en lejer, hvis udlejer (ejer) selv vil benytte det lejede. Her er opsigelsesfristen et år, men der er en række betingelser, der skal være opfyldt forinden:

For det første skal opsigelsen være rimelig og velbegrundet i forhold til begge parters situation.

Jeg går ud fra, at du i dag allerede har et sted af bo, og en opsigelse vil i den forbindelse være mindre rimelig for lejer, når de skal ud at finde et alternativt sted at bo.

Tankegangen bag dette er, at du reelt set bare kan købe en anden lejlighed og ikke kun den her, hvor der allerede er en lejer.

Så allerede af den grund, er der en ikke helt uvæsentlig risiko. Hvis man vælger at opsige en lejer til eget brug, kan lejer protestere og så skal der angives sag ved Boligretten, og desværre er der i det danske domstolssystem meget lange sagsbehandlingstider.

En tur igennem først Boligretten og siden Landsretten vil ofte tage flere år, så det skal du også tage med i dine overvejelser. Oveni det kommer, at der kan være forholdsvis store sagsomkostninger ved at føre sager i retssystemet.

Et andet og ofte overset problem er, at i lejekontrakten skal stå - når der er tale om ejerlejligheder, der bliver udlejet – at det lejede er en ejerlejlighed, og opsigelsen kan ske ud fra disse særlige bestemmelser med et års varsel.

Det er dog noget, der ganske ofte ikke er indføjet i kontrakten, og her vil man stå med så stort et problem, at jeg i hvert fald ikke vil anbefale, at man anlægger en sag om det.

Så på den ene side reglerne, at der godt kan ske en opsigelse, men på den anden side, er der mange udfordringer og udgifter forbundet med det, så man skal tænke sig grundigt om, før man kaster sig ud i den slags.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner
Kan du lide, det du læser?
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få
bolignyheder direkte i din indbakke.
1Boliga