06. dec. 2022

Kan jeg regne med udlejers lejekontrakt?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.




?: Hej Henrik,

Efter lang tids søgen har jeg endelig fået tilbudt en lejelejlighed i København. Hvilket jeg selvfølgelig er glad for, men jeg er lidt luren ved den lejekontrakt, som udlejeren har sendt. Det er nemlig ikke en standard A9-kontrakt, som jeg forventede.

Da jeg efterspurgte den slags standardkontrakt, svarede de, at det kunne de ikke lave, men at den, de havde sendt, var stort set det samme.

Man kan da også se de fleste ting i den; at det er et ubegrænset lejemål, der er tre måneders opsigelse, aconto og så videre. Men der står for eksempel ikke noget med reparationer af lejligheden, vaskemuligheder om den kan fremlejes og lignende.

Hvad skal jeg gøre? Kan en udlejer godt bruge noget andet end en typisk standardkontrakt?

Jeg har endnu ikke betalt depositum.

Med venlig hilsen,

O

 

!: Kære O,

Der ikke noget lovkrav om, at der skal anvendes standard lejekontrakter. Efter lejeloven blev ændret pr. 1/7 er der på nuværende tidspunkt frem til 1. januar to forskellige standard kontrakter. Den, der har været hidtil, og en ny, der er kommet til efter lejeloven blev ændret.

Efter 1. januar 2023 er der kun én gyldig standard lejekontrakt. Hvis udlejer vælger at udarbejde sine egne standardkontrakter, og der i den er forhold, der er mere byrdefulde for lejer end lejeloven tilsiger, kan udlejer i mange situationer få svært ved at håndhæve disse byrdefulde vilkår.

Hvis der i øvrigt er fortolkningsproblemer, vil udgangspunktet være, at man anvender lejelovens regler og ikke det, der står i kontrakten, hvis det er mere byrdefuldt for lejer end lejeloven er.

Så på den ene side, kan det være en fordel for dig, at udlejer ikke kender reglerne, på den anden side kan det også være noget utrygt, for hvis udlejer ikke vælger at køre med standardlejekontrakten, kan det tænkes, at udlejer også på andre punkter vælger at køre med sine egne regler.

Jeg synes du skal kontakte LLO for at høre nærmere, om de har kendskab til den pågældende udlejer og eventuelt undersøge, om der er en beboerrepræsentation i ejendommen, der måske også kan give dig lidt mere ro i sindet.

Det er også en god idé at sikre sig, at udlejer rent faktisk ejer ejendommen, hvor lejligheden ligger. Der er desværre nogle, der laver fuplejekontrakter på lejligheder, de ikke ejer.

Med venlig hilsen,

Henrik Høpner