Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
02. Mar. 2021

Køber vil have kompensation: Skal vi betale for manglende byggetilladelse i salgsopstillingen?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.?: Kære Henrik,


Vi har solgt vores hus fra 1972, som vi dengang havde en bygmester til at tegne og stå for hele byggeriet.


Vi modtog efter indflytningen en bygningsattest, hvoraf det fremgår, at byggeriet er lavet i overensstemmelse med alle regler.


For cirka fem år siden blev vi gjort opmærksom på, at der i byggetilladelsen står, at ikke hele garagetaget må benyttes som terrasse. Der er et afstandskrav til skel, hvilket vi senere har forstået er generelt.


Vi har aldrig brugt den del af garagetaget som terrasse, men vidste i 43 år ikke, at det ville være mod reglerne.


Nu har vi solgt vores hus. Køberen forlanger så efterfølgende kompensation, fordi vi ikke har sørget for at få skrevet om afstandskravet i salgsopstillingen, som mægler har udarbejdet. 


Vi har slet ikke tænkt, at det kunne være et problem, da der allerede er masser af terrasse man kan opholde sig på.


Er man erstatningspligtig for ikke at få byggetilladelsen med i salgsopstillingen?


Med venlig hilsen, 


J


 

!: Kære J,


Jeg forudsætter, at I i jeres ejertid kun har benyttet den del af garagetaget, der ren faktisk lovligt kan benyttes til terrasse. 


En køber, der måtte have en forventning om at kunne udnytte mere af garagetaget som terrasse, skulle have stillet det som en betingelse for købet og kan efter min opfattelse ikke efterfølgende komme og kræve erstatning, fordi køber nu ikke kan bruge en del af garagetaget som terrasse. 


Det forhold, at byggeattesten ikke var en del af bilagsmaterialet, gør ingen forskel. Det ville alene have haft den betydning, at køber og købers rådgiver kunne konstatere det, der allerede kunne ses: Nemlig, at en del af garagetaget ikke kunne benyttes som terrasse. 


Jeg mener således ikke, at der vil kunne rejses et krav mod jer som sælgere. Køber burde selv have undersøgt tingene, hvis det havde en betydning for køber.


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner

Del det på