Foto: Presse
08. Dec. 2019

LED lys samt andre gode tips til en grønnere jul hjemme hos digSkab den hyggelige stemning med LED lys


Vi danskere tænder ofte et stearinlys for at skabe hygge og varme i de kolde måneder – især i juletiden. Selvom det er hyggeligt, er det langt fra sundt. De tændte stearinlys kan forurene indeklimaet i dit hjem, fordi de udsender sodpartikler. Disse partikler kan være med til at skabe ubehagelige gener som hovedpine og luftvejsirritation. Derfor er LED lys blevet mere og mere populære. 

Det smarte ved LED lys er, at de bruger 80 procent mindre energi end almindelige glødepærer, og teknikken er også en hel del anderledes. En glødepære lyser, fordi glødetråden varmes op via elektrisk energi. En LED pære lyser derimod, fordi den omdanner den elektriske energi direkte til lysenergi og er derfor langt mere miljøvenlig. Skal du for eksempel lave en adventskrans eller juledekoration, kan du bruge LED bloklys med bevægelig flamme eller de nye LED kertelys. Lysene har en naturlig varm udstråling, som gør dem næsten identiske med levende stearinlys. De har ydermere indbygget timerfunktion og kan derfor automatisk slukke efter to, fire, seks eller otte timer via en fjernbetjening. 

Lysene kan også fås som LED juletræslys, så du sikrer et smukt juletræ i stuen, som hverken forurener eller giver risiko for uheld, så dig og din familie kan nyde aftenen uden bekymring. Ligesom julen handler om at fejre kærligheden med dem man holder af, handler det også om at mindes dem, der er gået bort. LED gravlys er fremstillet i plast og kan fås med fine tekster, som personliggør lyset her hos https://kunstige-stearinlys.dk/


Tænk over dine madvaner


Julen er kendt for god og traditionel mad. Vi danskere spiser mere i løbet af julemåneden. Det er derfor fordelagtigt at tænke over, hvilke varer der lægges ned i indkøbskurven, når der skal handles ind til de mange julefrokoster og den helt store juleaften.

Det er helt klart en fordel at vælge økologiske madvarer, da de er mere klimavenlige. Julemaden består desuden af rigtig meget forskelligt kød som for eksempel flæskesteg, medisterpølse og frikadeller, som ikke er godt for miljøet, da det udleder rigtig meget CO2 at producere netop disse former for kød. Flere og flere forsøger sig dog med vegetariske eller veganske alternativer for at skåne miljøet og eksperimentere med det traditionelle danske julekøkken. Husk også at koge risengrøden færdig under dynen, så du sparer på dit energiforbrug i køkkenet!


Køb gaver med god samvittighed


Det at give er en del af julen, og derfor kommer man nok ikke udenom at skulle ned i byens store julemylder og købe gaver til dem, man holder af. Et tip til en mere miljøvenlig jul er at tage dit eget indkøbsnet med, når du er ude på shopping, så du undgår at komme hjem med en masse plastikposer.

En anden god ting er at pakke gaven ind selv, så du er bevidst om, hvad du bruger af gavepapir. Almindeligt gavepapir indeholder fibre og er ofte belagt med plastik og glimmer, og det egner sig derfor ikke til genbrug. Vær kreativ og brug gamle aviser, magasiner, papirposer eller gavepapir, som kan genbruges. 
Del det på