15. jun. 2021

Lejlighedskøb med søskende: Hvad kan gå galt?



Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.



?: Kære Henrik, 


Jeg og mine tre søskende overvejer at købe en lejlighed af vores far og mor. Lejligheden var oprindeligt købt som et forældrekøb i sin tid, som vi nu mener, at vi kan overtage, eje og bruge.


Vi tænker, at lejligheden skal deles i fire lige andele i forbindelse med det indbyrdes ejerforhold, forpligtelser, fordeling af udgifter, vedligeholdelse og eventuelt overskud/underskud ved salg.


Ser du nogle juridiske udfordringer i forbindelse med det; både med henblik på ejerforhold, et eventuelt fælles lån, beboelse af lejligheden og beskatning ved et salg?


Med venlig hilsen, 


I


 

!: Kære I, 


Jeres situation er lidt anderledes end de fleste, og jeg vil indledningsvis opfordre jer til helt konkret at søge juridisk rådgivning hos en advokat, så alle spørgsmål og aspekter kan blive belyst. 


Jeg går ud fra, at en eller flere af jer har boet i lejligheden som lejere, når I skriver, at det oprindeligt har været et forældrekøb. Den tid, hvor man bor der som lejer, tæller ikke med i vurderingen af, hvorvidt man kan sælge lejligheden senere uden at betale skat af fortjenesten. 


Hvis man skal undgå at betale ejendomsavanceskat, skal man som ejer reelt og i en vis periode have beboet lejligheden. 


Med hensyn til jeres indbyrdes forhold, er det meget vigtigt, at I får klare juridisk bindende aftaler om, hvem der kan benytte lejligheden, men også hvordan der skal træffes beslutninger samt vedligeholdelse, salg og andre vigtige beslutninger.  


I skal også undersøge, om der i ejerforeningen kan være bestemmelser, der måske forbyder den anvendelse, I agter at have af lejligheden. 


Ved lånoptagelse er det også vigtigt, at I er enige om, hvilket lån der skal optages. Endelig skal I også sikre, at det på forhånd er aftalt, hvad der sker, hvis en eller flere af jer misvedligeholder eller ønsker at sælge lejligheden; det kan være regler om forkøbsret, men også om pligt til salg til tredjemand, hvis fler- eller mindretallet ønsker det.


Endelig skal I være klar over, at et sådan sameje af fast ejendom desværre ofte kan medføre store familiestridigheder.  


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner