Mange boligsælgere har ventet i årevis på at sælge. Foto: iStockphoto
16. Sep. 2015

Liggetider: Her venter boligsælgerne i årevisTusindvis af boliger samler støv i landets udkanter, og selvom det generelt går bedre på boligmarkedet, er udviklingen i store træk gået udenom yderområderne.

En ny statistik* fra Boliga viser, at 43 procent af alle husene i de danske udkantskommuner har været til salg i over et år, mens hver femte boligsælger i yderkommunerne har måttet over to år på en køber.

Værst ser det ud på øerne Langeland, Læsø og Ærø, hvor henholdsvis 59 procent, 56 procent og 53 procent af hussælgerne har spejdet efter købere i over et år, ligesom det aktuelle udbud af huse i Lemvig Kommune og Struer Kommune i over halvdelen af tilfældene har over et års liggetid på bagen.

I Jammerbugt Kommune, Lolland Kommune, Lemvig Kommune og Tønder Kommune har hver fjerde hussælger ventet i over to år på en køber, og alle steder har man måttet konstatere, at andelen af langtidsliggende huse er steget i forhold til sidste år.

Sæt prisen ned
Tallene vidner om et opdelt boligmarked, mener Boliga-direktør Ricco Zuschlag.

- Vi kan desværre se, at land- og yderkommunerne bliver ved med at have lange liggetider, og at opsvinget i byerne ikke har forplantet sig videre ud. Som sælger er der ikke meget andet at gøre end at sætte prisen ned, eller pille boligen af markedet og håbe på bedre tider. Spørgsmålet er, hvornår de kommer, siger Ricco Zuschlag.

Ingen har ventet et år
Husejerne på den københavnske vestegn er blandt landets hurtigste villasælgere, og det afspejler sig også i det stærkt begrænsede antal langtids-liggende boliger.

I Albertslund Kommune er der således ingen huse, der har mere end et års liggetid på bagen, mens andelen i Gladsaxe Kommune, Herlev Kommune og Hvidovre Kommune ligger under to procent.

Se hvor mange huse, der har en liggetid på over et år i din kommune

*Kommuneinddelingen er baseret på det danske landdistriktsprogram, der opererer med fire hovedtyper: Yderkommuner, landkommuner, mellemkommuner og bykommuner. Boliga har kun medtaget kommuner, hvor der har været minimum 20 udbud af villaer/rækkehuse pr. 3. September 2015, 2014, 2013, 2012 og 2011.
Del det på