Hver uge svarer boligadvokat Henrik Høpner på spørgsmål om boligmarkedet.
07. Apr. 2021

Må jeg bo i et lille hus på min datters grund?Boligadvokat og partner Henrik Høpner fra Lund Elmer Sandager svarer hver uge på spørgsmål fra Boligas brugere. Send dit spørgsmål til ekspert@boliga.dk og gør det så kort som muligt.

Boliga skal kende din identitet, men vi anonymiserer alle indlæg.

Spørgsmål og svar bringes i nyhedsbrevet hver uge og på Boliga.dk.

På grund af antallet af indkomne spørgsmål kan der gå op til en måned - og i visse tilfælde længere tid - før dit spørgsmål bliver besvaret.?: Kære Henrik


Mit spørgsmål til Jurahjørnet er, om jeg må placere et lille flytbart helårshus - et cirka 35 kvadratmeter stort helt selvstændigt såkaldt ”Tiny House” - på min datters store matrikel?


Det vil sige, at jeg vil eje det lille hus, men det ligger på min datters grund.  Kan jeg oprette en selvstændig adresse med selvstændig aflæsning af vand og el? Hvad betyder det for min datters ejendomsskat og er der andet, der er vigtigt at vide?


Med venlig hilsen, 


B


 

!: Kære B, 


Huset vil næppe være betegnet som flytbart, hvis der bliver etableret vand, kloak og selvstændig adresse. 


Det vil formodentlig kræve en kommunal tilladelse, hvis det skal være placeret i længere tid, og det vil sikkert også kræve, at det i øvrigt opfylder de gældende bygningsreglementer og overholder privatretslige servitutter på din datters ejendom.


Hvis der er plads på grunden, er der vel næppe noget til hindring for, at man lader huset registrere som en selvstændig bygning, og hvis det så på et tidpunkt nemt kan flyttes, er det næppe et forhold kommunen vil have bemærkninger til. 


Det vil medføre en forhøjet vurdering og dermed skatter, når din datters ejendom tilføjes 35 kvadratmeter boligareal. 


Med hensyn til selvstændig adresse er det noget, kommunen skal give tilladelse til, men der kan være forhold i lokalplan eller privatretslige servitutter, der måske kræver, at området kun kan benyttes som en enfamiliesejendom.


Så mit bedste råd er, at I kontakter de kommunale myndigheder for at få en indledende drøftelse, før I går videre med planerne. 


Med venlig hilsen, 


Henrik Høpner

Del det på